Új gyógymódot keresnek a krónikus fáradtság ellen

2011. 02. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A CFS, vagyis a krónikus fáradtság szindróma sokak életét keseríti meg nap mint nap. A betegség több nagyon zavaró szimptómával jár együtt, úgymint a pihentető alvás hiánya, fejfájás és ízületi fájdalmak. Korábban az orvosok főként a testmozgás mennyiségének növelését ajánlották a problémák mérséklése érdekében, de miután sok beteg arról számolt be, hogy nem szűnnek a tünetei, a kutatók új gyógymódok után néztek. Egy egészen új kutatássorozat kezdődött a témában, melynek első eredményeit már nyilvánosságra is hozták.

Az új kutatás pénteken jelent meg a Lancet nevű folyóiratban. A kutatáson összesen 600 beteg vett részt. Őket három csoportra osztva vizsgálták több mint egy éven át. Az első csoport csak orvosi ellátást kapott, a második csoport kapott orvosi ellátást és egyéb gyógymódokat is kipróbáltak náluk (pl. terápia), a harmadik csoport csak alternatív kezelési módokat kapott.

A krónikus fáradtság szindróma egy nagyon nyomasztó betegség. Az ebben szenvedők szinte soha nem részesülnek az ún. pihentető alvásban, folytonos fejfájások és ízületi fájdalmak gyötrik őket. A betegséget sokszor kíséri álmatlanság, esetleg torokfájás, és bizonyos esetekben akár a rövid távú memória károsodását is okozhatja.

Az eredmények azt mutatják, hogy míg a szokványos gyógymód, tehát a testmozgás fokozása csak rontott a betegek állapotán, addig mind a gyógyszeres kezelés, mind az alternatív kezelési módok, mint pl. a terápia, hatékonynak bizonyultak. „ Sajnos azonban még a legjobb terápiával is tíz emberből mindössze négy gyógyul ki a betegségből.” – tette hozzá Dr. Peter White pszichológus, aki a kutatás egyik vezetője. „ Még rengeteg kutatásra van szükségünk, hogy többet megtudhassunk a betegség kiváltó okairól, mert amíg azokkal nem vagyunk teljesen tisztában, sajnos nem vagyunk képesek megtalálni a legmegfelelőbb gyógymódot sem.”

A krónikus fáradtság szindróma az emberiség legalább 2%-át érinti. Ezért tartják a kutatók egyre sürgetőbbnek, hogy megtalálják a kiváltó okokat. „ Annyi bizonyos, hogy a testmozgás nem segít.” – mondta Dr. Hans Knoop, aki szintén vezetőként vett részt a kutatásban. „Sajnos sokszor azzal küldjük el a beteget, hogy mozogjon többet és akkor majd pihentetőbb alvásban lesz része, ám az valójában csak még jobban kifárasztja őt és nem járul hozzá jobban a pihentető alvás eléréséhez. Sokkal összetettebb megoldásokat igényel ez a betegség. A legjobb eredményeket a terápiás kezelésekkel tudtunk elérni.”



Szerző

donna.hu



Scroll to Top