Unalom a párkapcsolat megrontója

2010. 04. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Van, hogy a pezsgő szenvedély átvált szürke hétköznapokra. Több év együttlét után a lángolás elmúlik, a kapcsolat átalakul, és a szerelem érzése megváltozik, szeretet lesz belőle. Gyakori eset, hogy miután megszerezte egyik fél a másikat, szép lassan elindulnak az unalom lejtőjén. A férfi elfelejti, hogy az udvarlás nem csupán a megszerzéshez vezető úton haladva használatos, a hölgyek pedig szívesen dörgölik az urak orra alá, hogy már az idejét sem tudják, mikor kaptak egy szál virágot, vagy akár egy szerelmes SMS-t tőlük. Ha már a megszokás uralkodik el egy kapcsolaton, és egyik fél sem vesz erőt magán, onnantól kezdve az unalom elkezdi felemészteni.

 

Nem ritka, hogy a felek teljesen elvesztik aktivitásukat, eligénytelenednek, akár hízásnak is indulnak. Emellett elmaradoznak a vacsorák, a hosszú, romantikus séták, és még egy rövidke telefonhívás sem jön a munkahelyről. Az együttlétek során kialakult szabályrendszereket mindkét fél álmából felriadva is vágja. A megszokások helyett érdemes lenne úgy tekinteni az együttlétre, hogy semmi sem tart örökké, ezért minden napot úgy kell élni, mintha az utolsó közös nap lenne.

A hosszú együttlétnek előnye a biztonság érzete. Viszont az idő múlásával egyre több probléma léphet fel a kapcsolatban, és ha ezek nem kerülnek orvoslásra, akkor hamar széthullhat darabjaira. Az unalom megjelenése hatalmas probléma. A kiszámíthatóság hiába ad biztonságot, ha az ember nem érzi benne jól magát. Hogy mit nem érdemes tenni, az egyszerű. Nem a másik felet kell okolni, szemére vetni, hogy mit nem tesz, mi hiányzik a kapcsolatból, hanem saját magunkba tekinteni. Hisztivel és zsarolással, esetleg manipulálással hatékony eredményt hosszú távon lehetetlenség elérni. Az őszinteség és a nyíltság segíthet túllépni, mégpedig a bizalom segítségével. Így a kapcsolat nem romlani fog, hanem épülni.

Nem árt néha a másik szemével vizsgálni a kapcsolatot, végiggondolni, hogy az elvárások mennyiben reálisak, illetve hogy nem lehet mindig mindenkinek igaza. Nem elég, ha csak az egyik fél változtat, de első lépésként elegendő, hogy a másik is észbe kapjon, lássa hogy mennyivel jobb lett a kapcsolat ezáltal. Nem csak azt érdemes nézni, mi a jó nekünk, hanem azt is, hogy mi lenne a jó a másiknak. Ha többet szeretnénk kimozdulni, könnyedén rávehetjük párunkat, ha olyan tevékenységet keresünk, amivel az ő érdeklődését is felkeltjük. Ha nem szeretne minden alkalommal romantikus sétákat tenni, hát vigyük el őt a városban megrendezett tuningfesztiválra, vagy keressünk a hobbijának megfelelő elfoglaltságot. Örömmel fog eltölteni minket is, ha arcán rég nem látott boldogságot fedezünk majd fel.

A hosszú együttlét titka a türelem, a bizalom és a megértés. Nem egyezhet mindenben a két fél véleménye, de nem a hatalom megszerzésével kell ezt a helyzetet megoldani. Egyenlő félként kell viselkedni, néha megállni és magunkba nézni, ha szükséges, bocsánatot kell kérni. Egy-egy jól felismert helyzet megelőzhet egy újabb veszekedést és megújíthatja a szerelmet.

 -TT-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top