Utazás kicsit másképp

2010. 12. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Végre részt vehetsz pároddal egy fantasztikus téli vakáción, gondolj csak bele: egy régóta várt sítúra az olasz Alpokban, városnézés  a hóval borított Prágában, esetleg egy egyhetes karácsonyi vásártúra Bécsben. Szóba jöhet persze egy hazai wellness hétvége is, vagy akár egy egzotikus nyaralás, dacolva a téli mínuszokkal, Korfu szigetén vagy a fáraók földjén, a turisták körében igen népszerű Egyiptomban.

Az egyetlen probléma azonban, bár nem is nevezhetjük igazán problémának, inkább megoldandó helyzet az, hogy családos lettél, gyerekkel együtt szeretnél útnak indulni. Ez nem a világ vége.  Nem kell hogy kínszenvedés legyen a közös utazás, nézd a jó oldalát, kipróbálhatod magad a programszervezésben, hisz gondolnod kell nemcsak a ti, hanem a gyerek kívánságaira is. A megfelelő útiterv kialakítása során bizony szükséges mind a gyereknek, mind a szülőnek alkalmazkodni, valamint nyitottnak lenni. Már az elején tudomásul kell venni, hogy ez a vakáció más lesz, se rosszabb, se jobb, csupán más. Ha ehhez tartod magad, nem fogsz csalódni.

Talán még emlékszel a pillanatra, mikor megértetted gyermekként, mi az a megosztás. Szép lassan megbirkóztál a problémával, ha csak egy darab csoki volt otthon, és meg kellett osztani a családtagokkal vagy az óvodatársaiddal. Nos, itt az ideje annak, hogy a te gyermeked is megtanuljon alkalmazkodni, és másokra is gondolni. Most is eszerint kell viselkednie a látnivalók, programok tekintetében. Persze ezt a már kicsit nagyobb gyerekek képesek felfogni. Mindenképp szánj időt a felnőtt és a gyerek programokra is. Magyarázd el gyermekednek, nem feltétlenül kell élveznie a felnőtt programokat, de ne is panaszkodjon. Természetesen ez rátok, szülőkre is vonatkozik a gyerekprogramok esetében.

Ha már a kirándulás megtervezésébe is bevonod a gyerekeket, abszolút megnyerted őket. Amennyiben nincs még meg az úticél, engedd meg, hogy a gyerekek is beleszóljanak a választásba. Ha már nagyobb gyermekeid vannak, nyugodtan nyomj útikönyvet a kezükbe, hadd böngésszék át a turista-célállomásokat és legyen véleményük nekik is a vakációról. Kisebb gyerekek esetében szerezz videókat az adott úticélokról, látványosságokról, hadd legyenek ők is izgatottak a helyszín láttán. Miután kiválasztottátok az úticélt, adj nekik kisebb feladatokat, elintéznivalókat a kirándulással kapcsolatban, hogy érezzék, ők is komolyan részt vesznek a szervezésben, s felelősek valamiért, pl. ha nagyobbak és használják az internetet, keressenek jó éttermeket a környéken, nevezetességeket stb.

Ha gyerekkel utazol, az sokkal több szervezést igényel, mintha csak a pároddal mennél, hisz különösen a kicsik szeretik biztonságban érezni magukat, tehát jobb, ha mindent előre leszervezel, lefoglalsz, és utánanézel a programoknak. A gyermekek magabiztos felnőttek  környezetében érzik magukat biztonságban. Ha a lehető legtöbb mindent előre megszervezel, nem lehet gond.  Azt nem is kell mondanom, hogy szállást mindenképpen foglalj előre.

Ami a sok programot illeti, ügyelj arra, hogy egy gyerek hamarabb elfárad, bár nagyobb lelkesedést mutat, gyorsan lemerül a duracell. Különösen a kicsikre igaz ez, nekik egy-egy szunyókálást is be kell iktatni a napirendbe. Ám sokszor még a felnőttekre is igaz, hogy nem feltétlenül akkor jó a vakáció, ha tele van zsúfolva programokkal és ha minden nevezetességet meg akarsz nézni néhány nap alatt.

Tény, hogy bizonyos programokat ki kell majd hagynod a gyerekek miatt, nem valószínű például, hogy lóháton bevállaltok egy túrát, valamint a hegymászás és a vadvízi evezés sem ajánlott kisgyerekekkel. Viszont az állatkert- vagy vadaspark-látogatás, a strandolás,  vásárlás, egy matiné a moziban, bábszínház, esetleg érdekesebb múzeumok (pl. marcipán múzeum) látogatása abszolút kötelező programok gyerekes családoknak! Egyvalami azonban biztos: garantáltan felejthetetlen élményben lesz részed, s hidd el, már nem is fogsz vágyni arra, hogy bárcsak lepasszolhatnád a gyerekeket a nagyinak.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top