Utazási betegség

2011. 07. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Idegen országokat, kultúrákat megismerni, elutazni oda, ahova mindig is vágyódtunk – a mai időkben ez már nem jelent gondot. Sok ember számára azonban évente visszatérő probléma az utazási betegség. Ez gyakran annyira kellemetlen tud lenni, hogy inkább lemondunk az utazásról. Ellene azonban tudunk tippeket adni.

Egyes emberek annyira szenvednek az utazási betegségtől, hogy egész szabadságukat tönkreteszi. Akár repülnek, akár autóval, vonattal utaznak vagy hajóra ülnek – állandó rosszullét - ami egészen a hányásig súlyosbodhat - kíséri őket útjaikon. Egyeseknél szédülés tapasztalható, vagy vérkeringési zavar lép fel. Az utazási betegséget azonban egészséges háziszerekkel kezelni tudjuk.

Próbáljunk utazás közben minél több friss levegőhöz jutni Utazás előtt és közben lehetőleg ne igyunk kávét vagy narancslét: ezek izgatják a gyomrot, ami hányingerhez, hányáshoz vezethet. Ha autóban utazunk, nézzünk mindig előre. Ha oldalra nézünk, és a táj nagy sebességgel húz el mellettünk, az rosszullétet és szédülést okozhat. Autóban próbáljunk a vezető melletti ülésen ülni. Sohase üljünk buszon a tengelyek felett. Hosszú utakon rágcsáljunk egy darab gyömbérgyökeret. Ha hajlamosak vagyunk a tengeribetegségre, tartózkodjunk lehetőleg a fedélzeten. Ha le kell mennünk a fedélzet alá, akkor jobb, ha a hajó középpontjában tartózkodunk. Egy himbálódzó hajón keressük a horizontot szilárd pontként szemünk számára. Utazás előtt és közben ne igyunk alkoholt. Utazás előtt együnk valami csekélységet, és utazás közben is rágcsáljunk valamit. Gyomrunk ne legyen tele, de ne legyen teljesen üres sem. Fogyasszunk elsősorban szénhidrátot (kenyér, tészta, burgonya), vagy fehérjét (tejtermék, csirkehús). A zsíros és édes dolgokat mellőzzük. Utazás közben maradjunk mozgásban, a szüneteket használjuk kisebb sportos aktivitásra. Ha nem bírjuk a hajó himbálódzását, feküdjünk vízszintesen a hátunkra, fejünket kissé megemelve, és hunyjuk le a szemünket. Rendszeres mozgással tartsuk élénken keringésünket. Lélegezzünk 15-ször mélyen be, és gyorsan ki. Álljunk egyik lábunkra, és lóbáljuk a másikat kb. tízszer ide-oda, utána cseréljünk. Enyhe rosszullétet érzünk repülőgépen? Kérjünk egy helyet a szárnyak felett, az a legnyugodtabb fekvésű hely. Ha gyógyszereket veszünk be az utazási láz ellen, akkor azt legkésőbb egy órával az utazás megkezdése előtt tegyük. Tereljük el a figyelmünket: olvassunk, dolgozzunk, beszélgessünk, fejtsünk keresztrejtvényt.


Szerző

donna.hu



Scroll to Top