Üvegplafon jelenség a vállalkozói szektorban

2010. 12. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Hay Group legújabb felmérése szerint a nők anyagi elismerés és a ranglétrán való felkapaszkodási lehetőségek terén is háttérbe szorulnak férfitársaikkal szemben. A megállapítás a vezető pozícióban tevékenykedő nőkre is igaz, kik ugyanazon munkakört betöltő és erősebbik nemhez tartozó kollégáik jövedelmének mindössze 88 százalékára számíthatnak.

Magyarországon nemcsak az alapbére, de vezetőként kapott juttatásai, sőt még a prémiumai is kisebbek a nőknek, mint a férfiaknak – mutat rá a felmérés. Míg az alapfizetések tekintetében  93 százalékkal,  addig a teljesítmény alapú kifizetések 77 százalékban maradnak el a férfiakétől, vezetői szinten ez utóbbi esetben az arány 49 százalék.

Az elemzés érdekessége, hogy nemcsak a nők bére, de foglalkoztatottsági aránya is jóval kisebb a férfiakénak és az összlétszámnak mindössze 37 százalékát teszi ki, felsővezetői pozíciókban pedig csupán 19 százalék a nők aránya. A férfidominancia csak az adminisztrációs területeken és az alacsonyabb szintű szakértői pozíciókban törik meg.

Jakabos Tünde, a Hay Group Javadalmazási üzletágának vezetője az mfro.hu-nak tett nyilatkozatában elmondta, hogy még mindig erősen tapintható az úgynevezett üvegplafon jelenség, miszerint a nők előtt egy bizonyos karrierszint után bezáródnak a továbblépéshez vezető kapuk.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top