Valami szaglik

2010. 02. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem merünk idegen helyen megválni lábbelinktől, mert a testszag ezen típusával való találkozás a legkellemetlenebb. Az emberi lábból ered, és túlnyomórészt rossz szagúnak tartják. Egyes kultúrákban sosem válnak meg az emberek cipőiktől idegenek előtt, de akadnak olyan országok, ahol elvárják, hogy a házba lépés előtt hagyjuk azokat az ajtó előtt.

A lábszag többféleképpen alakulhat ki. Lehet okozója a zokni és a cipő viselete, különösen akkor, ha a láb nem szellőzik eleget. Az a zokni, ami poliészterből, vagy nejlonból van nem engedi a lábat lélegezni. Nem tud megfelelően szellőzni, ami nagyon ideális a baktériumok számára. De nem csak a rosszminőségű zokni, a harisnya is okozhat lábszagot. Sok millió baktérium él a lábon, az izzadsággal és az elhalt hámsejtekkel táplálkoznak, és melléktermékük a rossz lábszag. Emellett oka lehet még gombás fertőzés, ami már antibiotikumos, vagy gombaölő krémes kezelést igényel.

Maga a szag legtöbbször sajtra, ecetre vagy ammóniára emlékeztet. A lábon élő brevibaktériumok tevékenységük során kénes gázokat engednek ki, emiatt érzünk gyakran sajtszagot. A lábizzadságban propionsav is előfordul. Ez a karbonsavak egyike, színtelen, csípős szagú folyadék, tulajdonságai megegyeznek a hagymasavval és az ecetsavéval.

Megelőzésére és kezelésére több dolgot is tehet, aki már megelégelte a kellemetlen szagot.  Vannak modern zoknik, lábspray-k, amelyek megakadályozzák a lábszagot. Illetve a tradicionális lábáztatós módszereket se feledjük. Nézzünk néhány alapjavaslatot az elkerülésére.

Áztatásos módszerek közül: 2 filter feketeteát főzzünk 15 percig, majd 2 liter vízzel öntsük fel. Ebben 30 percig kell áztatni a lábakat. A teában lévő csersav elpusztítja a baktériumokat.

Levendulaolajjal kenjük be a lábat, ezt masszírozzuk jól bele lefekvés előtt. Húzzunk rá zoknit, majd töltsük így az éjszakát.

Egy pohár ecetet öntsünk fel egy tál meleg vízzel, tegyünk bele pár csepp kakukkfűolajat. Ez fertőtlenít és elpusztítja a baktériumokat. Egy héten át napi 15 percig kell alkalmazni, de vigyázni kell, ha nyílt seb van a lábunkon, akkor hagyjuk, míg az begyógyul.

Tegyünk 2 pohár keserűsót egy lavor vízbe. A só érösszehúzódást okoz, ami elpusztítja a baktériumokat. Napi kétszer 15 perc elegendő lesz.

Más módszereket használva is megszabadulhatunk a kellemetlenségtől. Sima izzadásgátló is használható, ami a felsőtestre készül, hatásossága ennek is megfelelő. Vagy kaphatók kimondottan lábra kifejlesztett szerek.

A jó felszívóképességű hintőpor a zoknira, vagy a cipőbe téve csodákra képes. Felszívja az izzadságot ezáltal megakadályozza a szagot is. Hemlockfenyő kérgének őrleményét is használhatjuk lábhintőporként. Az már más kérdés, hogy a lábon maradt fehér foltokat ki mennyire tartja szép látványnak.

Emellett használj naponta 2-3 pár zoknit. Cserélgesd a cipőidet is. Legalább egy napra van szüksége a száradásra az egész nap hordott cipőnek. Így megelőzheted a baktériumok elszaporodását. A pamut zoknik mellett, az ezüstszálas zokni manapság nagyon hatékony izzádásgátló hatással bír.

Kerülni kell a műbőr cipőket, és azokat, amelyek nem szellőznek egyáltalán. Ha teheted, mosd a lábbelid gépben, vagy áztasd le egy napra. Tárolásra mindig száraz és jól szellőző hely a legmegfelelőbb, mert a sötét nyirkos helyek kedveznek a baktériumok szaporodásának.

Rakj a cipődbe illatosított talpbetétet, vagy ami elszívja szagot és az izzadságot. Az aktívszenes talpbetétet erre a célra fejlesztették ki. Ne feledd, ezeket is cserélni kell 3-5 havonta. Nyáron, ha teheted, hordj szandált, papucsot, vagy jól szellőző nyitott cipőt.

Szabadulj meg a már baktériumokkal teli cipődtől.

Ha a lábadnak semmi sem segít, nem árt felkeresni egy szakembert, aki a gombásodás területére szakosodott. Ő majd ír fel neked megfelelő gombaölőt és valószínűleg elmondja a fent említett megelőzési lehetőségeket is.

Ennyi módszer közül mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. Elkerülheti azt a kínos pillanatot, mikor a másnál levetett cipő szaga megcsapja az ottaniak orrát. Kezelése nem lehetetlen, és a közérzetet is javítja, ha megszabadul tőle az illető. Igen, akadnak olyan személyek, akik kívánatosnak tartják a lábszagot, de fétisükkel kisebbségben vannak. A nagytöbbség jobban szeret mással foglalkozni, mint hogy kinek a lába szaglik éppen.

- Torma Tímea -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top