Valentin-napi bögrék

2011. 02. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A mindennapokban is hasznos, és ránk emlékezteti a megajándékozott félt: készíts bögrét Valentin-napra!

HOZZÁVALÓK: fehér porcelánbögre, porcelánfesték, ecsetek, sablonok, alkoholos filc, átlátszó öntapadós fólia, olló, tapétavágó kés, puha alátét, ragasztószalag, törlőrongy

 

ELKÉSZÍTÉS:

Kerítsünk fehér vagy világos színű porcelánbögrét. Tervezzük meg, hogy milyen színeket fogunk használni a díszítésre, és csak azokat vásároljuk meg, amire biztosan szükségünk lesz. A boltban feltétlenül érdeklődjünk a festékről vásárlás előtt, mert többféle is forgalomban van (nem mindegy, hogy a kiválasztott festék vizes vagy más oldószeres alapú). Hasznos tanácsokat kaphatunk az eladóktól, amit érdemes figyelembe vennünk.

 

Készítsünk sablont (a képen látható sablonok 9 cm magas és 8 cm széles bögréhez készültek, de szabadon szűkíthető vagy bővíthető), majd vékony hegyű alkoholos filccel másoljuk át az egyiket fóliára. Lehetőség szerint tapétavágó késsel vágjuk ki a formát a fóliából. Tegyünk egy puha alátétet (pl. egy falapot) a fólia alá. Dolgozhatunk körömvágó ollóval is. Legyünk nagyon körültekintőek, mert most a külső részekre lesz szükség!

Ragasszuk a bögrére a fóliát. Nagyon gondosan simítsuk, dörzsöljük rá a fóliát a felületre egy tiszta rongy segítségével. Ezután óvatos mozdulatokkal fessük át a mintákat. Vigyázzunk, hogy ne folyjon a festék a fólia alá, mert akkor nem lesz szép a minta körvonala. Miután teljesen megszáradt a festék, fejtsük le a fóliát a bögre felületéről. Száradás után tapétavágó késsel le lehet kaparni a nem kívánt foltokat.

Saját mintánkat, személyes üzenetünket vázoljuk fel a porcelánra alkoholos filccel. Ez könnyen javítható egy kis oldószerrel (pl. sebtisztító alkohollal a gyógyszertárból). Ezután vigyük fel a festéket a vázlatra.

Várjunk a teljes száradásig (változó, hogy melyik festék mennyi idő alatt szárad meg). Ezután második rétegben mintákat festhetünk a fehér festékkel a szívek és betűk felületére. Ezt is hagyjuk megszáradni. Festéktől függ, hogy melyiket hogyan tehetjük tartóssá (mi sütőben égettük ki a festéket).

TIPP: A tervezéshez nyomtassuk ki a sablonjainkat 2-3 példányban, és színes ceruzával kísérletezzünk. Hátha megjön a kedvünk egy-két saját készítésű mintához, vagy a megajándékozott nevét, monogramját is bele foglalhatjuk a dekorációba (esetleg az évszámot vagy személyes üzenetet).

Akkor lesz a legkönnyebb dolgunk, ha egyenes falú, henger formájú csészét választunk (mint a fenti képeken). Erre tudjuk a legkönnyebben felragasztani a stencilnek használt fóliát.

Régi, megunt kávés- vagy teáskészleteinket is felújíthatjuk ezzel a technikával.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top