Vállalni vagy válni?

2008. 03. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A válás egy menekülési lehetőség, amikor a problémák – legyenek azok anyagiak, érzelmiek vagy szexuálisak – felgyülemlenek, sokan a felvállalás és a megoldás helyett inkább a bíróságokra szaladnak. A válások egyik fő oka – persze sok más mellett –, az örökké tartó romantikus szerelem ideája. „És boldogan éltek, míg meg nem haltak” – hangzik a mesék vége. De arról nem szól történet, hogyan szenvedtek, veszekedtek, kínlódtak, hogy megvívják az élet harcait, hogyan próbálták közös életük szabályait megalkotni. A párok, mikor ezeket a problémákat megélik, azt hiszik, mindez az ő egyéni sorstragédiájuk, rossz választásuk következménye, és makacsul hisznek tovább az örökké tartó mézeshetekkel járó kapcsolatban. Míg 50 évvel ezelőtt a házasságoknak mindössze közel 10%-a végződött a bíróság előtt, ma már több mint 50%!

Amikor a szakítás mellett döntenek, pszichés szinten a következő tünetek valamelyike talán mindkét félnél megjelenik: érzelmi labilitás, beszűkült figyelem, szétszórtság, alvászavar, agresszió, bűntudat, vágyakozás az eltűnt személyre. Vannak akik mindenért önmagukat hibáztatva depresszív állapotba süllyednek, míg mások mindenért a másikat teszik felelőssé. A két véglet között bármi előfordulhat. Gyakran gátlástalanul egymásra zúdítják, az addig „eltűrt” dolgokat, már nincs miért hallgatni, érzelmeiket sértések formájában próbálják kiélni.

Mégis, a válás során fontos lenne, hogy a felek, amennyire lehetséges próbálják félre tenni az érzelmeiket, indulataikat, ne menjenek bele közösen a múlt taglalásába, okok keresésébe, kommunikációjuk csupán a jövőre, a szükséges dolgok megbeszélésére irányuljon. Ha gyermekek vannak, különösen fontos, hogy a volt házastárssal kialakulhasson egy szülőtársi viszony, hogy legalább a gyermek körül adódó problémákat képesek legyenek megbeszélni. Ráadásul a szülők számára általában segítséget is jelent, amikor a gyermekre, és a helyzetből adódó nehézségeinek megértésére koncentrálnak. Mert ahogy a gyermeknek próbálnak segíteni, megtapasztalják, hogy életük egy fontos szerepében, a szülő szerepben megerősödnek, ami serkentőleg hat rájuk minden területen, és megkönnyíti a helyzet elviselését.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top