A sárgaborsó
rengeteg hasznos anyagot tartalmaz és a
közhiedelemmel ellentétben nincs is akkora puffasztó hatása, mint a
zöldborsónak, babnak, főleg ha fedő nélkül főzzük vagy esetleg egy
éjszakára hideg vízbe beáztatjuk. Tartalmaz B1, B2, E vitamint,
pantoténsavat, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot,
vasat, cinket, mangánt Íze nagyon finom, a gyermekek nagyon szeretik és
nem csak gulyás formájában.
"Minimalista" sárgaborsó főzelék
Hozzávalók:
25 dkg sárgaborsó
1-2 babérlevél
2 evőkanál tejföl
ételízesítő
A sárgaborsót megmossuk, dupla annyi vízben odatesszük főni az
ételízesítővel és a babérlevelekkel együtt. A sárgaborsó magától szétfő
és besűrűsödik, így nincs szükség sem liszt, sem egyéb zsiradék
hozzáadására. Ha még nem főtt meg teljesen, de már a víz elfőtt, akkor
azt lehet egy kevéssel pótolni. Amikor elkészült és besűrűsödött, a
babérleveleket kivesszük és két kanál tejfölt hozzákeverünk.
Elkészítése igen egyszerű, nem időigényes, így még az elfoglalt
anyukáknak sem okoz gondot.
Csicseri pástétom
Hozzávalók:
20 dkg csicseriborsó vagy sárgaborsó (mindkettőből elkészíthető)
egy kisebb fej vöröshagyma
1-2 babérlevél
kb. 2-3 evőkanál vaj vagy margarin
1 mokkáskanál szerecsendió
ételízesítő
Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpároljuk. A sárgaborsót a
babérlevelekkel és ételízesítővel puhára főzzük. Amikor elkészült
leszűrjük és kivesszük a babérleveleket. A hagymás olajjal
összekeverjük, hozzáadjuk a vajat vagy margarint, a fűszereket és
összeturmixoljuk.
Kenyérre kenve nem csak a gyerekek, de a felnőttek kedvence is
lehet, akár szendvicskrém helyett. Többféle változat is létezik, akár
reszelt sajt, tejföl, fokhagyma is hozzákeverhető, így még intenzívebb,
ízletesebb lesz az íze.
A sárgaborsó nem csak finom étel, de a legújabb kutatások szerint
komolyabb gyógyászati célokra is alkalmas lehet. A jelenleg folyamatban
levő kísérletek azt bizonyítják, hogy a sárgaborsóból olyan hatóanyagok
vonhatók ki, melyek a krónikus veseelégtelenség és a magas vérnyomás
ellenszerei lehetnek. A sárgaborsóból készült kivonat tesztelését idén
kezdik meg és ha sikeresek bizonyulnak az eredmények két-három éven
belül piacra kerülhet a gyógyító esszencia.
-BB-