Variációk sárgaborsóra

2010. 05. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A sárgaborsó rengeteg hasznos anyagot tartalmaz és a közhiedelemmel ellentétben nincs is akkora puffasztó hatása, mint a zöldborsónak, babnak, főleg ha fedő nélkül főzzük vagy esetleg egy éjszakára hideg vízbe beáztatjuk. Tartalmaz B1, B2, E vitamint, pantoténsavat, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, cinket, mangánt Íze nagyon finom, a gyermekek nagyon szeretik és nem csak gulyás formájában.

"Minimalista" sárgaborsó főzelék

Hozzávalók:

25 dkg sárgaborsó 1-2 babérlevél 2 evőkanál tejföl ételízesítő

A sárgaborsót megmossuk, dupla annyi vízben odatesszük főni az ételízesítővel és a babérlevelekkel együtt. A sárgaborsó magától szétfő és besűrűsödik, így nincs szükség sem liszt, sem egyéb zsiradék hozzáadására. Ha még nem főtt meg teljesen, de már a víz elfőtt, akkor azt lehet egy kevéssel pótolni. Amikor elkészült és besűrűsödött, a babérleveleket kivesszük és két kanál tejfölt hozzákeverünk. Elkészítése igen egyszerű, nem időigényes, így még az elfoglalt anyukáknak sem okoz gondot.

Csicseri pástétom

Hozzávalók:

20 dkg csicseriborsó vagy sárgaborsó (mindkettőből elkészíthető) egy kisebb fej vöröshagyma 1-2 babérlevél kb. 2-3 evőkanál vaj vagy margarin 1 mokkáskanál szerecsendió ételízesítő

Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpároljuk. A sárgaborsót a babérlevelekkel és ételízesítővel puhára főzzük. Amikor elkészült leszűrjük és kivesszük a babérleveleket. A hagymás olajjal összekeverjük, hozzáadjuk a vajat vagy margarint, a fűszereket és összeturmixoljuk.

Kenyérre kenve nem csak a gyerekek, de a felnőttek kedvence is lehet, akár szendvicskrém helyett. Többféle változat is létezik, akár reszelt sajt, tejföl, fokhagyma is hozzákeverhető, így még intenzívebb, ízletesebb lesz az íze.

A sárgaborsó nem csak finom étel, de a legújabb kutatások szerint komolyabb gyógyászati célokra is alkalmas lehet. A jelenleg folyamatban levő kísérletek azt bizonyítják, hogy a sárgaborsóból olyan hatóanyagok vonhatók ki, melyek a krónikus veseelégtelenség és a magas vérnyomás ellenszerei lehetnek. A sárgaborsóból készült kivonat tesztelését idén kezdik meg és ha sikeresek bizonyulnak az eredmények két-három éven belül piacra kerülhet a gyógyító esszencia.

-BB-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top