Vásároljunk tudatosan élelmiszert – és spóroljunk!

2009. 03. 31.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Manapság gyakran hallani a tudatos fogyasztás és tudatos vásárlás fogalmát, azonban igen nehéz eldönteni, hogy mit is jelent ez tulajdonképpen az élelmiszerek esetében. Hiszen még az egészséges táplálkozás kritériumainak is igen nehéz megfelelni, még akkor is, ha igyekszünk tájékozottak lenni a témában – vagy pontosan ezért, mert pro és kontra álláspontok nap mint nap jelennek meg: együnk burgonyát, vagy csak a rizs a megfelelő köret, ne margarint hanem vajat – vagy éppen fordítva – kenjünk kenyerünkre, édesítőszerrel vagy cukorral édesítsük napjainkat, és még nagyon hosszan lehetne folytatni a sort.

Ésszel takarékoskodni azonban az élelmiszerekkel is lehet – feltéve persze, ha nem esünk túlzásokba. Már azzal is rengeteget nyerünk, ha nem készételt vásárolunk, hanem előnyben részesítjük a magunk főztjét. Az alapanyagok megvásárlása ugyanis jóval kevesebből kijön, arról nem is beszélve, hogy az otthon főzött étel sokkal egészségesebb a mirelitpulton kaphatóknál.
Az élelmiszerekre is igaz, hogy a „szemét” a legdrágább, vagyis azok az élelmiszerek, melyek csak kevés élelmi rostot tartalmaznak, hosszú távon veszélyeztethetik egészségünket – ami ugyebár megfizethetetlen. Igen fontos figyelni az apróságokra is: olajos halból például válasszuk a natúrt, ne a bab- vagy kukoricasalátásat – hiszen ebben az esetben a babot és a kukoricát is halárban kell kifizetnünk. Arra is ügyeljünk, hogy amit beszerzünk, lehetőleg ne legyen ízesített: például a gyümölcsjoghurtok minimális gyümölcsöt tartalmaznak – ha egyáltalán tartalmaznak – mégis többe kerülnek, mint a natúr változatok. Sokkal jobban járunk, ha saját kezűleg, mézzel, gyümölccsel, lekvárral, müzlivel dúsítjuk, így több lesz benne a tápanyag, nem lesz benne színező- és tartósítószer – ráadásul nem csak olcsóbb lesz, hanem azt is tudni fogjuk, hogy mit rejt a joghurtospoharunk.
A spórolás jegyében természetesen érdemes kihasználni az akciókat is, azonban mindig nagyon figyeljünk a lejárati időre – és csakis annyi élelmiszert vegyünk meg, amennyi biztosan elfogy az adott időszakon belül. Ha ugyanis az étel megromlik, és emiatt ki kell dobni, máris igen drágává válik az olcsó termék.
A szénsavas üdítőitalok helyett válasszuk inkább 100%-os narancs- vagy almalevet, és mellé szódát vagy ásványvizet. Az 1:2 arányban készített üdítő így olcsóbb, és jóval finomabb lesz: nem lesznek benne adalékanyagok, ellenben vitaminok – többek között C-vitamin – annál inkább.
Végezetül pedig a mennyiség/minőség, valamint az ár/érték arány mindenképpen az otthon készített étel mellett szól. A magunk készítette ételeknek a tápanyagsűrűsége is nagyobb: ha például mi készítünk főzeléket, ráadásul friss zöldségekből, abban jóval több hasznos anyag marad, mintha konzervet vennénk. A készételeknél pedig az ipari feldolgozás következtében kialakul a vitamincsökkenés, melynek kompenzálására vitaminkészítményt is szednünk kell – így még inkább jobban járunk az otthoni főzöcskével.


Szerző

donna.hu



Scroll to Top