Védjük a passzív dohányosokat!

2008. 12. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Biztosan mindenki hallotta már, hogy a passzív dohányzás legalább olyan káros, mint az aktív. De vajon miért? Ennek jártunk utána.

Egy füstös szórakozóhelyen töltött két óra annyit jelent, mintha négy szál cigarettát szívna el egy nemdohányzó ember.  A legtöbb étteremben már külön szakasz van a dohányosoknak és a nemdohányzóknak. Ha egy légterű a helyiség, két óra elteltével ez is másfél szál elszívott cigarettát jelent.

A munkahelyen, ahol nem tiltott a dohányzás, a passzív dohányosok a többi dohányos által kibocsátott füst miatt olyan, mintha hat szál cigarettát szívtak volna. Ha valaki otthonában dohányzik, és egy nap alatt egy doboz cigarettát „fogyaszt el”, nos egy ilyen társ mellett három szál cigarettát szív el a passzív dohányos. Ha egy parkban eltöltünk három órát ücsörögve valaki mellett, aki dohányzik, a nemdohányzó is egy szál cigarettának megfelelő nikotint lélegzik be. Autóban, ha egyvalaki dohányzik, és az nem húzza le az ablakot egy óra alatt három szál cigarettát szív el a nemdohányzó utas is. Ezek az adatok közelítőlegesek. A passzív dohányzáskor leszívott füst mennyisége több tényezőtől függ, akár kétszerese vagy háromszorosa is lehet a fenti adatoknak. Függ attól, hogy hányan dohányoznak az adott helyiségben, hogy milyen közel ülünk a dohányzóhoz , vagy, hogy mennyi cigarettát szívnak el egy rossz szellőztetésű helyen.

Egy zárt helyiségben, a passzív dohányosok számára káros anyag egy részről az elszívott cigaretta, szivar vagy pipa által kibocsátott füst, más részről a dohányos által beszívott, majd kilélegzett füst is károsnak számít. Ezek persze a helyiség levegőjében felhígulnak, így lényegesen kevesebb káros anyag jut egy passzív dohányos szervezetébe, mint egy aktív dohányosnak. Többszörösen megerősített adatok azt bizonyítják, hogy a cigifüst két fő összetételének, a szén-monoxidnak és a nikotinnak koncentrációja zárt helyiségben való dohányzás esetén olyannyira magas, hogy messze meghaladhatja a nyilvános helyiségekben megengedhetőnek engedélyezett maximális szintet. Sőt nikotin esetében az ipari feldolgozás során engedélyezett szintet is túllépi. Egyes felmérések szerint a passzív dohányosok, akik nyolc órán töltenek dohányosok között, olyan, mintha ennyi idő alatt hat szál cigarettát szívtak volna el.

Kedves Dohányosok! Az mindenkinek a saját dolga, hogy saját egészségét hogyan károsítja, de gondoljunk azokra is, akik óvják magukat a káros hatásoktól. Legyünk rájuk tekintettek!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top