Mézeskalács házikó

2008. 12. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók:

A tésztához: 1 kg finomliszt, 50 dkg méz, 20 dkg kristálycukor, 10 dkg margarin, 4 tojássárgája, 1 evőkanál szódabikarbóna, 0,5 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál mézes sütemény fűszerkeverék.

A tészta kinyújtásához: finomliszt, a tepsi kikenéséhez: margarin, a „ragasztáshoz”: kb. 30 dkg porcukor, 2-3 tojásfehérje.

A hozzávalókat egy nagy tálban összegyúrjuk. Eleinte ragacsos masszát kapunk, de addig kell gyúrni, amíg jól formálható lesz. Ha mégis túl puha, egy kevés lisztet, ha túl kemény, pár kanál tejet adunk hozzá. Tálba tesszük, alufóliával letakarjuk, hűtőben legalább 1 napon át pihentetjük, de 2 hétig is eláll, ha lassabban haladnánk a munkával. 

A házat előre megtervezzük, az oldalait és a tetőelemeket kartonpapírból kivágjuk. Kikészítjük azokat a kiszúrókat, amelyekkel a házat díszítő csillagokat, fenyőfákat, szívet szúrjuk majd ki, de persze ezek is lehetnek kartonpapírból. A tésztából egy darabot meglisztezett gyúrólapon 3-4 mm vastagságúra kinyújtunk.

A kivágott mintákat a tésztára fektetjük, éles kiskéssel körbevágjuk. A ház oldalain ajtó- és ablaknyílásokat is vághatunk, de ezek készülhetnek később cukormázból is. A kiszúrt darabokat margarinnal kikent tepsibe rakjuk - ha lehet, hasonló méretűeket, hogy egyszerre süljenek meg. Kiszabunk még egy nagy sima lapot is, erre kerül majd a házikó.

Előmelegített sütőben közepes lánggal 10-15 perc alatt megsütjük, de figyeljünk, mert könnyen megég. Sima felületen hagyjuk kihűlni. Ha mindent kisütöttünk, kezdődhet a házikó összeállítása.

Egy kis lábasban a „ragasztáshoz” szánt cukrot kevergetve megolvasztjuk. A ház falainak szélét belemártjuk, egymáshoz illesztjük, és megvárjuk, amíg így megszilárdul. Ha a falak már állnak, következhet a tetőépítés. Könnyebb dolgunk lesz, ha sütünk egy tartóoszlopot, amely középen alátámasztja a tetőt.

Ha már áll a házunk, nekifoghatunk az apró díszek és figurák felrakásának. Ehhez 1 tojásfehérjét habosra keverünk, majd annyi (akár 6-8 evőkanálnyi) porcukrot szórunk bele, hogy jó sűrű masszát kapjunk. Ezzel az édes „ragasztóval” lehet rögzíteni a díszeket a házra, amire dióbél, mogyoró és színes cukorka is kerülhet.

Ha a cukormázat nejlonzacskóba töltjük, aminek egyik csücskét, nagyszerű nyomózsákot kapunk, melyből a mázat kinyomva mintákat: havas háztetőt, lecsüngő jégcsapokat stb. rajzolhatunk.

Ha kész a házikó, olvasztott cukorral a megsütött talpra ragasztjuk, a fenyőket is köré rakjuk. Száraz helyen tároljuk, különben a tészta megpuhul, és a ház összedől.      

Kellemes időtöltést!

Köszönjük szépen Kaszabné Tündének, és továbbra is várjuk a receptjeiteket a recept@donna.hu  e-mailcímre!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top