Betegségek a gyerekszájban

2008. 12. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az ajkakon egyéb tünetek nélkül, vagy lázas betegségek, különösen tüdőgyulladással kapcsolódva, megjelenhet a herpesz nevű, úgynevezett láz kiütés, amely hamar beszáradó falú, savószínű hólyag, vagy hólyag csoport. Hintőpor, vagy cink tartalmú krém, mint pl. a Neogranormon segít a gyors gyógyításban.

A szájpenész a pofa-nyálkahártyán, a szájpadon, a foghúson, a nyelven látható fehéres színű lepedék formájában jelentkezik. Ez a betegség gombás eredetű, gondos kezeléssel gyorsan leküzdhető. Az orvos ilyen esetben ecsetelésre való folyadékot rendel. Az ecsetelést úgy kell végezni, hogy egy fülpiszkálót benedvesítünk az ecsetelő folyadékkal, az így előkészített eszközzel végigtörölhetjük a gyermek szájában mindazokat a helyeket, ahol fehéres lepedék látszik. Ezt a műveletet naponta többször is el kell végezni. Jó hatású a napjában többször adott egy-egy mokkáskanál tömény citromlé is.

A csecsemő étrendjén a szájpenész miatt változtatni nem kell. Ha szájpenész nagyfokú leromlott állapot miatt keletkezett, akkor a helyesen bővített táplálás végett kérd ki a gyermekorvos tanácsát! Ha valamilyen betegség idején veszed észre a szájpenészt, okvetlenül szólni kell az orvosnak, mert esetleg a gyermek által szedett gyógyszer fokozhatja a szájpenész terjedését.

A szájgyulladás magas lázzal járó fertőző megbetegedés, amely a szájat belülről bélelő hártya gyulladásával jelentkezik. Előfordul, hogy az orvos ecsetelést rendel, amit ugyanúgy kell végezni, mint a szájpenész esetében. A kisbaba öblögetni még nem tud, ezért itass vele lehetőség szerint többször kevés langyos kamillateát. Az étkeztetésénél is ügyelni kell arra, hogy csak langyos folyadékot kapjon a gyermek. A különböző ételeket is langyos hőmérsékletű, híg formában kellene adni, hogy minél kevésbé irritálja a szájban lévő sebeket.

Csípős ízű, erősen savanyú ételeket, mint narancs, citrom, tömény formájában ilyenkor nem szabad adni a csecsemőnek, ezeket keverd bele más ételekbe. Minden étkezés után itass vele kevés kamillateát, hogy leöblíthesd a szájban rekedt ételmaradékot.

A gyermek szájának tisztán tartása minden betegségben rendkívül fontos. A beteg étvágya, egész hangulata javul, ha tiszta, üde a szája. A száj tisztítása akár ecsetelés, akár öblögetés, akár egyszerűen csak itatás segítségével a kamillatea a legalkalmasabb.

A tejfogacskák megbetegedéseit is idejében kezeltetni kell. A hibás fogak helyén a gyermek nem rág. Ezzel egyrészt tovább romolhatnak a fogai, másrészt a maradandó fogak fejlődése is zavarttá válhat. A fogszuvasodást a legjobban a cukorszopogatás, a lefekvéskor adott édesség, cukros tea, csokoládé, édes lisztes sütemény, keksz segíti elő.

Sok családban alkalmazzák helytelenül a cukrozott, vagy mézezett cumit. Az ilyen módon cumizó gyermek fogai a sok cukor miatt elromlanak, sokszor később a cukros cumi helyén a fogsorban ujjnyi vastag rés tátong, amelyet az elszuvasodott tejfogak maradványai koszorúznak, szomorú emlékeztetőként.

A fogak tisztán tartása a vegyes táplálkozás megkezdése után, a korai kisgyermekkortól már nagy gondot kell fordítani. A helyesen összeállított táplálkozás (elegendő növényi anyag, fehérje) és a fogtisztítás az első fogacskák megjelenésétől kezdve, a jó fogfejlődés két alapfeltétele.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top