Veszélyben a szívünk!

2009. 04. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Már Magyarországon is vannak olyan helyek, ahol defibrillátorok állnak rendelkezésre, amelyekkel akut életveszélyes szívritmus zavarokat, és más szívzavarokat is kezelni lehet. Ilyenkor a szívritmus zavar legextrémebb formájával találkozunk. Ahhoz, hogy a szívizom percenként hatvanszor egyenletesen összehúzódjon, milliónyi sejt működését kell precízen  összehangolni.

Erre szolgálnak a szívben bizonyos kis csomók, amelyek elektromos impulzusokat bocsátanak ki. A szívkamra remegése esetében teljesen rendezetlen elektorimpulzusok vágtatnak a szívben, mely a másodperc tört része alatt megáll. A defibrillátorral az orvos a szív elektromosságot egyetlen áramlökéssel normalizálni tudja.

Legtöbbször a negyvenedik életévüket már betöltött embereknél esik szét  a ritmus, és többnyire keringési zavarok állnak e mögött a jelenség mögött.

Fiatalabb embereknél is előfordulhat, elsősorban sportolóknál. Az ok ilyenkor legtöbbször a szívizom gyulladása (myocarditis), ehhez jön még pl. ha egy vírusos influenzát nem megfelelően kezelnek.

Hogyan lehetne megelőzni a hirtelen szívhalált? Elsősorban azzal, ha nem dohányzunk, nem hízunk el, keveset emésztjük magunkat - inkább levezetjük az elkerülhetetlen feszültséget, és mozgunk naponta.

Ezen kívül ragaszkodjunk ahhoz, hogy az orvos gyanú esetén ne csak a szokásos szívgyógyszereket, hanem gyulladás csökkentő szereket is adjon! Így pl. alacsony dózisban alkalmazott Aspirin szedésével is megelőző hatást érhetünk el.  Ezeket a parázsló gyulladási gócokat semlegesíteni kell. Ezért kell a fogainkat is rendszeresen megvizsgáltatni. Ügyeljünk arra, hogy a legkisebb seb is gyorsan gyógyuljon. Mindez sokat segíthet a szívünk védelmében.

Kapcsolódó anyagok:

$$2521$$

$$2207$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top