Veszélyes anyajegy?

2010. 04. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az anyajegyek általában gyermekkorban vagy serdülőkorban jelennek meg, de egyes fajták már születéskor is jelen vannak. Különböző színűek, nagyságúak, formájúak lehetnek attól függően, hogy a bőr melyik rétegének sejtjeiből származnak. Felszínük lehet sima, vagy a bőrből kiemelkedő. A legtöbb anyajegy még szépséghibának sem mondható, néha azonban egy-egy bőrelváltozás rosszindulatúvá válhat, ez pedig veszélyeket rejt magában. Az időben fellelt és eltávolított anyajegy viszont semmiféle problémát nem okoz. Ha bármi gyanúsat veszünk észre az anyajegyen, érdemes azt bőrgyógyásznak megmutatni, aki eldönti, veszélyes bőrhibával állunk-e szemben, és hogy szükséges-e azt eltávolítani.

Érdemes odafigyelni az úgynevezett 4 ’sz’-re: szimmetria (szabálytalan felszín és asszimmetria), szél (szabálytalan forma/szél), szín (nem egységes, többféle árnyalatot mutat), szélesség (átmérője meghaladja a 6-7 millimétert).

Sokat segít a melanoma kialakulásának elkerülésében az önvizsgálat. A következő elváltozásokra oda kell figyelni:

- Ha kiemelkedik a bőrből, felszíne pedig megváltozik.

- Ha megváltozik az anyajegy színe, több szín keveredik egymással (pirosas, fehéres, kékes, szürkés árnyalatok).

- Az anyajegy alakja aszimmetrikus lesz, vagy új aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.

- Ha növekedni kezd, vagy kisebb anyajegy jelenik meg a másik mellett.

- Ha kisebb lesz, vagy fekélyesedni kezd.

- Ha vérezni kezd magától, illetve ha sérülés miatt teszi ugyanezt.

Akiknek a bőrén több anyajegy található, azoknak érdemes átnézetniük anyajegyeiket időről-időre akkor is, ha nincs vele problémájuk. Az orvos speciális nagyító segítségével megvizsgálja a szerkezetüket, és ki tudja szűrni a veszélyt jelentőket. Ezt az úgynevezett score-érték alapján állapítja meg, ami az anyajegy veszélyességi fokát mutatja.

Sokféle anyajegy létezik, és a legtöbb ártalmatlan, maximum esztétikai hibának minősül. Nincs félnivalója annak, akinek le kell szedetnie, mert esetleg beleakad a ruhába , vagy aki csupán esztétikailag nincs a bőrhibával megelégedve. Az eltávolítás nem bonyolult és nem is időigényes. Többféleképpen lehet megszabadulni a nemkívánatos szépséghibától: fagyasztással, lézerrel, vagy akár hagyományos orvosi beavatkozással. A kezelőorvos kiválasztja a legmegfelelőbb eljárást, és azzal távolítja el a pigmenthibát. Nem szabad feledni, hogy a szakszerű levétel sosem rejt magában veszélyt!

-TT-


Szerző

donna.hu



Scroll to Top