Wok: a kínai serpenyő titkai

2011. 03. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A wok, a félgömb alakú kínai serpenyő elképesztő közkedveltségnek örvend napjainkban. Majdnem minden háztartásban megtalálható, de számunkra kissé esetlennek, nehéznek tűnik és mivel fontos jellemzője, hogy nem lehet benne túl sokáig sütni az ételeket, sokszor a konyhaszekrény tetején landol. Íme néhány ötlet, hogy hogyan vonjuk be a wokot a mindennapi főzésbe.

A wok– eredetileg huok vagy huo – a kínai és japán konyhákból szivárgott be Európába. Különlegessége, hogy alakja és anyaga miatt jóval magasabb hőmérsékleten lehet benne sütni, mint egy átlagos serpenyőben, és éppen emiatt az ételek szinte pillanatok alatt elkészíthetők benne. Az idő rövidsége miatt viszont az ételek ropogósak maradnak, illetve a bennük levő vitaminok és ásványi anyagok jó része is megmarad.

 

A serpenyő anyaga eredetileg a vas volt, sőt a legdrágább darabok a mai napig kézzel kovácsolt vasból készülnek. Európában az ún. talpas wok terjedt el, melynek alja lapos, így könnyebben kezelhető. Sokan nem tudják, hogy a wokot, mielőtt először használatba állítjuk, „fel kell avatni”. Erre több eljárás is létezik, és tulajdonképpen arra szolgál, hogy a felesleges anyagokat leégessük a wok belsejéről, mielőtt elkezdünk benne sütni vagy főzni. Van, aki egy kevés olajat melegít fel benne, majd azt alaposan kitörli. Ezt az eljárást addig kell ismételni, míg a kendő felszed szennyeződést. Van, aki egyszerűen csak elmossa és alaposan átdörzsöli a wokot.

Sokan ott szokták elrontani, hogy olyasmiket készítenek benne, ami hosszú főzést igényel. Pörköltet, vagy ragukat. A wok arra jó, hogy beledobjuk az elkészíteni kívánt ételt és pár perc múlva már tálaljuk is. Ha túl sok mindent főzünk benne hosszú ideig, az károsíthatja, akár tönkre is teheti az edényt.

A gyorsaság miatt érdemes a hozzávalókat előre elkészíteni, hogy már csak beleborítani kelljen a serpenyőbe. A húsok hamarabb átsülnek, ha a rostok irányában vágjuk őket csíkokra, így a zamatuk is jobban megmarad. A wokot előbb felforrósítjuk, aztán öntjük bele az olajat, így nem ég el az olaj nagy része, mielőtt még beletennénk az ételt.

Nem szabad telepakolni a serpenyőt, mert akkor nem sülnek át az ételek rendesen. Viszont apróra vágott húst és nagyobb darab zöldségeket bátran süthetünk egyszerre, így átveszik egymás ízét és egyszerre el is készülnek.

 

Nem muszáj mindenképpen keleti ételt készítenünk benne, sőt, ha szerzünk egy megfelelő méretű rácsot és egy bambuszpárolót, kiválóan alkalmas zöldségek párolására is. De elkészíthetőek benne a húsok akár minimális fűszerezéssel is, mivel gyorsasága miatt megtartja az ízeket.

A wok tökéletesen alkalmas arra, hogy összesüssünk benne dolgokat. Ne csak a távol-keleti ételekre gondoljunk: a magyar konyhában is alkalmazható ez az edény. (Például a brassóit, miután elkészült a krumpli és a hús is, meg lehet forgatni a wokban és úgy tehetjük rá a fűszereket. Így nagyszerű ízkavalkád varázsolható egy egyszerű ételből is.) Ez a speciális edény a tészta és a zöldségek összesütésére is alkalmas, bár ez esetben vagy rizstésztát, vagy előre megfőzött száraztésztát jobb használni.

A wok legjobb tulajdonsága, hogy nem kell elmosni. Használat után elég alaposan kitörölni és kikenni zsírral, mint a bográcsot. A súrolás és a túl sok mosogatószer nem tesz jót, elvékonyíthatja a wok falát, különösen akkor, ha fémszivaccsal dörzsöljük.

A kínai serpenyő tökéletes arra, hogy percek alatt ételt varázsoljunk az asztalra, csak egy kis merészség kell hozzá és egy adag kreativitás, ami szerencsére minden háziasszony fő ismérve!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top