5 tipp az immunrendszer erősítésére

2010. 10. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Itt az ősz, és lassan itt az influenzaszezon is. A kora őszi, csalóka időjárás miatt igen könnyen megfázunk, influenzásak leszünk. Ennek oka, hogy immunrendszerünk meggyengül az ősz beköszöntével. De szerencsére nem kell egyből a gyógyszeres dobozért nyúlnunk. Lássunk öt tippet, mellyel erősíthetjük immunrendszerünket és elejét vehetjük a kellemetlen megbetegedéseknek.

1)    Vitamindús ételek

Elcsépeltnek hangzik, de a védekezőrendszerünk egészségének egyik legjobb és legbiztosabb módja, ha rendszeresen fogyasztunk friss zöldségeket és gyümölcsöket.  Nem kell egyből a boltba szaladnunk és méregdrága déligyümölcsökkel megtölteni a kosarunkat. Az idénygyümölcsök és -zöldségek tökéletesen megfelelnek a célnak. Napi egy két alkalommal mindenképpen együnk legalább egy almát, kevés szilvát, egy kis salátát. A gyümölcscentrifugával rendelkezők esetleg répa- vagy paradicsomlével helyettesíthetik. Ezeknek a fogyasztása azért nagyon fontos, mert így a vitaminok sokkal jobban beépülnek a szervezetbe, mintha tablettával helyettesítenénk őket.

2)    Rendszeres testmozgás

Ilyenkor a legjobb, ha olyan mozgásformát választunk, amely megemeli a pulzusunkat, például a kocogás, úszás, kerékpározás. A megemelkedett pulzus miatt ugyanis a szervezet több oxigént vesz magához. Ez serkenti a vérkeringést, javul az izmok és a szervek vérellátása, felgyorsul az anyagcsere, így a salakanyagok, melyek a megbetegedések melegágyai, sokkal gyorsabban ki tudnak ürülni a szervezetből. A mozgás ezenkívül még boldogsághormonokkal is feltölt minket, amivel kiküszöbölhető az őszi depresszió, ami szintén sok megbetegedés előfutára lehet. Azoknak, akiknek nincs rá lehetőségük, hogy edzőterembe vagy kocogni menjenek, megoldást jelenthetnek a DVD-n széles választékban kapható kardioedzések, melyeket akár egy mosásnyi idő alatt el tudunk végezni kényelmesen, otthon. 3)    Regeneráló alvás

Az alvás nemcsak széppé, egészségessé is tesz. Alvási szokásaink eltérőek, és az is egyénenként változik, hogy hány órányi alvásra van szükségünk ahhoz, hogy kipihenjük magunkat. Átlagosan ez 6-8 óra között mozog. Fontos, hogy még éjfél előtt elaludjunk, ugyanis ilyenkor tud a szervezet legjobban kikapcsolni. Alváskor a pulzus lelassul, a stresszhormonok szintje is alacsonyabb. Immunrendszerünk ilyenkor készül fel a másnapi kihívásokra. Ha tehetjük, mindig aludjunk annyit, amennyit szervezetünk kíván tőlünk. Az alvásmegvonás nagyon meggyengítheti a az immunrendszerünket és a közérzetünknek is árt.

4)    Zuhany

A hideg-meleg váltózuhany és a szaunázás csodákra képes. A reggeli váltózuhany felpezsdíti a vérkeringést, felüdíti a szervezetet és segít, hogy a napot minél stresszmentesebben tudjuk végigcsinálni. A szauna pedig kiváló módja a salakanyagok eltávolításának. Akiknek nincs ideje szaunába menni, azok a fürdőszobát az ablakok bezárásával és egy kádnyi forró vízzel apró szaunává varázsolhatják. A hatása persze nem olyan erős, mint a valódi szaunáé, de hatásos. Ha ősszel sok a problémánk az arcbőrünkkel, a kamillás gőzöléssel elejét vehetjük a problémáknak. 5)    Stresszmentesítés

Az őszi időszak, az iskolakezdés, a nyaralás vége kicsit nagyobb terhet rak ránk a szokásosnál. Még nem rázódtunk vissza a hétköznapokba, de már mindenhol elvárják tőlünk, hogy a nyári kikapcsolódás előtti formánkat és rutinunkat hozzuk. Ez sokszor stresszessé, idegessé tehet minket. Igyekezzünk ezt kerülni. A munkahelyünkre szerezzünk be stresszoldó golyókat, amiket tenyerünkben kocogtatva kiereszthetjük a hirtelen támadt gőzt, a gyerekeknek pedig hagyjuk, hogy a kinti elfoglaltságokat válasszák, amíg az időjárás engedi, így elkerülhetjük az otthoni vitákat. A gyerekeknek is jót tesz a mozgás, ha megfelelően fel vannak öltözve, hiszen a stressz az iskolában is jelen van. Sokat segíthet a biciklizés leckeírás után vagy egy közös kutyasétáltatás, esetleg egy könnyű, családi séta.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top