6 tipp, hogy végre jót aludhass

2010. 12. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem tudsz elaludni? Ez a probléma minden második felnőtt életében legalább egyszer megjelenik. Ha te is azok közé tartozol, akik nehezen alszanak el és minden lehetséges ismert praktikát kipróbáltak már az ágyneműcserétől kezdve a koffein mellőzéséig sikertelenül, íme néhány új ötlet, hogy újra jól aludhass. 1) Állítsunk be órát Majdnem mindenki rendelkezik otthon ébresztőórával. Érdemes egy-két órával elalvás előttre beállítani, hogy jelezzen nekünk, elérkezett a „nyugalmi” fázis. Kezdjünk el ráhangolódni a közelgő alvásra. Ez Dr. Michael Breus, a Szépítő Alvás című könyv szerzőjének egyik tanácsa. Könyvében azt írja, hogy az elalvás előtti órát osszuk be 20 perces periódusokra. Az első 20 percben végezzük el a házimunkát, ami még maradt, adjunk vacsorát a gyereknek, vagy vigyük le a kutyát. A következő húsz a higiéniáé, ilyenkor jöhet a zuhany és a fogmosás, az utolsó húsz perc pedig a pihenésé. Ilyenkor legjobb a meditáció vagy a sima mélylégzés, esetleg könyvolvasás vagy kevésbé serkentő tévéműsorok is jók ilyenkor. A lényeg, hogy az utolsó húsz percben már ne stimuláljuk magunkat semmivel.

2) Tisztítsd meg az elméd A szakértők szerint az alvászavarok legfőbb okozója a stressz és a depresszió. A mindennapos gondok annyira beleférkőznek az elménkbe, hogy képtelenek vagyunk elaludni. Ilyenkor a lehető legrosszabb, amit tehetünk, hogy megpróbáljuk direkt elhessegetni a gondolatokat. Ilyenkor csak fokozzuk a stresszt. „ Jobb, ha elkezdjük mormolni magunknak a gondolatainkat lassú, halk monoton hangon, ez segít, hogy megkönnyebbüljünk és abban is, hogy hamarabb álomba merülhessünk.” - ajánlja Dr. Breus. 3) Ne birkákat számoljunk Dr. Breus erre azt ajánlja, hogy számoljunk vissza 300-tól hármasával. „Hacsak nem vagy matekzseni, valószínűleg segít, hogy eltereld egy kicsit a figyelmet a gondjaidról.”

4) Kelj fel fél órával korábban Paradoxnak tűnik az ötlet, hogy egy alvási zavarokban szenvedőt korábban felkeltenek, de Dr. Breus szerint működik. Ha fél órával korábban felkelsz, valószínűleg álmosabb és morcosabb leszel a szokásosnál, de ez az egyik leghatékonyabb módja, hogy visszaállítsuk a belső óránkat.  „A reggeli álmosság arra tanítja a testet, hogy korábban igényelje az alvási időt este.” 5) Ne aggódj, ha nem tudsz rögtön elaludni Nem túl valószínű, hogy ahogy leteszed a fejed a párnára, már el is alszol. Az azonnali alvás az alvásmegvonás egy tünete. „ Ideális esetben beletelik egy 15-25 percbe, amíg a lefekvést követően álomra szenderülünk.” - magyarázza Breus. 6) Fontoljuk meg, hogy szakemberhez fordulunk Ha végképp nem használnak a praktikák, és úgy érezzük, hogy az alváshiány és az ebből adódó stressz már megkeseríti a mindennapjainkat, érdemes felkeresnünk a háziorvosunkat, aki ha kell, elirányít minket a megfelelő specialistához.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top