A boldogság tanulható

2010. 05. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mi a boldogság egyáltalán, és hogyan lehet megtalálni?

Mindenki a maga boldogságának a kovácsa , ám nem minden kovács boldog. Sok minden jelenthet boldogságot, néha egy-két kocka csokoládé, néha egy pohár bor. Mindezt élvezni kell tudni, mondják a boldogság szakértői. Aki nem élvezi a dolgokat, maga is élvezhetetlenné válhat.

Arra a kérdésre, hogy a pénz boldoggá tesz-e, azt mondják a boldogságkutatók, hogy a sok pénz nagymértékű biztonságérzetet kínál. A gazdagok bizonyos mértékig boldogabbak a szegényebbeknél. Minden életszínvonal emelkedés egy kis pluszt hoz a megelégedettséghez. De ez vajon boldogság?

A boldogság mindenki számára valami mást jelent.

Néhányunk számára már egy kis napsütés, pár barátságos szó, mások számára a szerelem vagy egy lottónyeremény jelenti a boldogságot.

Tanulmányok mutatják, hogy 97 ország közül a dánok a legboldogabbak, őket követik a Svájcban élők és az izlandiak. Hogy miért pont ez a sorrend, senki sem tudja megmondani.

A boldogságkutatók azt mondják, hogy az a legboldogabb ember, akinek vannak barátai, és aki önmaga irányítja az életét. Boldog lehet, aki egészséges, és van munkája, gyermeke.

A legboldogabb emberek mindig vidámak.

Azt is mondják, hogy minden boldogság az idő előrehaladtával unalmassá válik. A birtoklás, a tudás, és a tudat, hogy valamit elvégeztünk.

Az igazi boldogság mindig a jövőre irányul, nem érdekli a meglévő állapot.

A boldogságot ott is meg lehet találni, ahol nem is várjuk, például az öregedés a fiatalabb években szerencsétlenségnek tűnik. 50 éves korunktól felfelé, éveinkkel egyenes arányban növekszik a boldogságunk is. Általában az idősebbek az elégedettebbek: a "boldogságkutatók" például megállapították, hogy a férfiak a legboldogabb életéveiket 60-69 éves koruk között élik át. ...legalábbis a vizsgált országokban.

-Németh Ágnes-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top