A fekete bodza jótékony hatása

2010. 07. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Talán nincs is olyan ember, aki ne látott volna már fekete bodza bokrot vagy bodzavirágot, ne hallott volna már a bodza jótékony hatásáról. Figyeljük meg jól a növényt, mert csak a fekete bodza termése használható belsőleg, a fürtös bodza mérgező hatású.

A fekete bodzának elsősorban a virágát használjuk, de bogyóját is hasznosítják a természetgyógyászok. A fekete bodza gyümölcse kissé fanyar, kissé keserű, kissé csípős, hűsítő hatású, igen gazdag C-vitaminban.

A fekete bodza gyümölcse nagyon jó izzasztó, vértisztító, serkentőszer, és kiválóan gyógyítja a reumatikus megbetegedéseket.

A fekete bodza fájának kérgéből hashajtót készíthetünk.

A bodzavirágot legtöbbször a megfázás és az influenza kezdeti stádiumában használjuk.

Megfázás esetén: keverjünk össze egyenlő arányban bodzavirágot, borsmentát, cickafarkat 1/4 rész igazi édesgyökérrel. Áztassuk be a keverék 28 grammját, vagy többet 3-4 szelet friss gyömbérrel 2 csészényi fölforralt vízbe. Födjük le. Igyunk a teából 1-2 csészével olyan forrón, amilyen forrón csak tudjuk, közvetlenül utána vegyünk forró fürdőt, és bújjunk az ágyba sok takaró alá, hogy elősegítsük az izzadást.

A fekete bodza virágát használhatjuk égések, kiütések, kisebb bőrbajok kezelésére. A fekete bodza virágából készült krém jól használható a ráncok ellen.

A fekete bodza levele jó méregtelenítő szer, és krémet is készíthetünk belőle.

A fekete bodza kérgéből nagyon erős hashajtó készíthető.

A fekete bodza termése általános vértisztító, amit ízületi és reumás panaszok esetén alkalmazhatunk hatásosan.

Sokféle finomság készülhet belőle:

Így készül a bodzaturmix

Vegyünk fél liter fekete bodza levet, adjunk hozzá egy liter tejet, 2 citrom kifacsart levét, 15 dkg nyírfacukrot, késhegynyi törött fahéjat, egy kávéskanál kakaóport, és keverjük össze mindezt turmixgépben. Tegyük üvegpoharakba, hűtsük le jól. Fogyasztás előtt díszíthetjük tejszínhabbal.

Így készül a bodzakocsonya

Hozzávalók: két liter frissen felfőzött fekete bodza lé, 2 kg birsalma, 1 citrom leve és reszelt héja.

A birsalmákat mossuk meg, vágjuk cikkekre, és öntsünk rá annyi vizet, hogy ezeket ellepje. Közepes tűzön főzzük egy órán át, majd passzírozzuk át. A birsalma levéhez adjuk hozzá a bodzalevet, sűrítsük be cukorral, és közepes tűzön addig főzzük, amíg kocsonyaszerű anyagot nem kapunk belőle. Ha már készen van, adjuk hozzá a citrom levét és lereszelt héját, öntsük aszpikosformába vagy széles szájú befőttesüvegbe.

Így készül a bodzaszörp

Hozzávalók: 4 kg fekete bodza bogyó, 2 kg cukor.

Mossuk meg a bodzabogyót, majd szemezzük le, adjuk hozzá a 2 kg cukrot, öntsük fel vízzel, és addig főzzük, amíg a bodzabogyók szét nem esnek. Hagyjuk kihűlni, majd sűrű szövésű textilen szűrjük át. Melegítsük fel az üvegeket, melyekben tárolni szeretnénk, és töltsük bele a hideg szörpöt a meleg üvegekbe, majd dunsztoljuk őket. A bodzaszörpös üvegeket mindig hűvös helyen tároljuk.

A bodzaszörp szénsavas ásványvízzel hígítva kitűnő üdítőital, de használhatjuk sütemények, dzsemek, befőttek, likőrök festésére is.

Így készül a fekete bodza dzsem

Hozzávalók: 4 kg fekete bodza bogyó, 2,5 kg cukor, fél liter víz.

A cukorból és a vízből készítsünk sűrű szirupot, majd ebbe a forró, cukros oldatba tegyük bele a leszemezett fekete bodza bogyót, közepes tűzön főzzük addig, amíg nem kezd el sűrűsödni. Melegítsük elő a befőttesüvegeket, merjük bele a fekete bodza dzsemet, tetejére tegyünk tartósítószert. Zárjuk le az üvegeket, majd 80 C fokon 30 percig főzzük még az üvegekben. Ha kihűltek az üvegek, tegyük őket száraz, hűvös helyre.

Így készül a fekete bodza likőr

Hozzávalók: 1 kg fekete bodza bogyó, 1 liter 96 %-os alkohol, fél kg cukor, szegfűszeg, egész fahéj, 1 citrom reszelt héja.

Mossuk meg a fekete bodza bogyót alaposan. Válogassuk át szemenként, és helyezzük egy kétliteres üvegbe. Öntsünk rá 1 liter 96 %-os alkoholt, és egy héten át pihentessük úgy, hogy mindennap rázzuk fel vagy keverjük meg. Egy hét után másfél liter vízben főzzük fel a fél kg cukrot, tegyünk hozzá 10 szem szegfűszeget, egy egész fahéjat, egy citrom reszelt héját, majd keverjük össze az alkoholos fekete bodza bogyóval. Pihentessük ezt a keveréket még két napig. A két nap pihenő után csepegtessük át sűrű szövésű vászonruhán. A tiszta bodzalikőrt töltsük fél literes üvegekbe, zárjuk le, és tegyük a kamra sötét, hűvös részére. Pihentessük a bodzalikőrt legalább három vagy négy hónapig, amíg be nem érik.

Így készül a fekete bodza befőtt

Hozzávalók: 4 kg érett fekete bodza bogyó, 1 kg cukor, fahéj, szegfűszeg, 2 citrom leve.

Mossuk meg a 4 kg érett fekete bodza bogyót, majd szedjük le a száráról, és rakjuk befőttes üvegekbe. Forraljunk fel két liter vizet egy kg cukorral, adjunk hozzá egy egész fahéjat, 10 szem szegfűszeget, és forraljuk össze. Ha kihűlt, keverjük hozzá két citrom kifacsart levét. Ezt a keveréket öntsük rá az üvegekben lévő fekete bodza bogyókra, tegyünk rá csipet tartósítószert, és gondosan zárjuk le az üvegeket. 80 C fokon 30 percig hőkezeljük még. Az üvegeket hagyjuk kihűlni a fazékban. A bodzabefőttet is hűvös, száraz helyen tároljuk.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top