A félrelépők 5 típusa

2010. 09. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az utóbbi hónapokban megcsalásos celebbotrányok hada özönlötte el a sajtót. Nem kell messzire mennünk, hiszen kis hazánkban is akad példa Kovács Lázár személyében, aki borzolja a kedélyeket, ám nyilván nem ennek köszönhetően döntött úgy a Psychology Today, hogy foglalkozik a témával. Sokkal inkább Jesse James és Tiger Woods esete sarkallhatta őket.A mi szempontunkból azonban ez édes mindegy. Nézzük, mire jutottak!

Melyek a félrelépések öt legelterjedtebb típusai?

1. Számtalan tényező befolyásolhatja az embert akkor, amikor úgy dönt, a rossz útra lép, de ezek közül is a legelső és leggyakoribb - bármilyen kegyetlen és kiábrándító is ez - az az, amikor csak és kizárólag szexről van szó. Ilyenkor szinte kivétel nélkül egy intenzív, ám gyors lefolyású viszonyról beszélhetünk. A feleket, de legalábbis a megcsaló félt semmilyen érzelem nem fűzi alkalmi partneréhez. Hirtelen fellángoló éhségét csillapítja csupán ily módon. Ez persze önmagában nem mentség, sőt! Még több kérdést vet fel. Például hogy a félrelépő miért nem otthon igyekszik csillapítani ezt az étvágyat? A szakértő szerint ezek a kapcsolatok általában abban a pillanatban véget is érnek, mikor a felek rájönnek,  a szex nem képes egy valódi párt kovácsolni belőlük, az érzelmek nem alakultak ki, nincs közös pont vagy érdeklődés, melyről beszélgetni lehetne. A szenvedély ilyenkor gyorsan kihűl és ezzel együtt a szex is ellaposodik.

2. Jellemző módon az is nagyon gyakran előfordul, hogy az ember máshol keres vigaszt, amikor úgy érzi, meglévő kapcsolatából valami hiányzik, nem kapja meg, amire vágyik. Ez egyfajta bosszúállásnak is tekinthető, mégha ez a gondolat legtöbbször nem is fogalmazódik meg ilyen tisztán a csalfa félben. Az ilyen típusú alkalmi románc gyakran gyávaságból adódik, mert az ember nem érez magában elég erőt ahhoz, hogy megossza párjával problémáit, esetleg kilépjen a már helyrehozhatatlan kötelékből. Általában ennek is gyorsan vége szakad, mivel a titkos szerető nem megoldás a fennálló helyzetre. A problémák ettől még ugyanúgy nyomasztani fognak, rátelepednek a mindennapjainkra.

3. A következő csoportba azokat sorolja a pszichológiai lap, akik ahhoz túl gyengék, illetve gyávák, hogy testi kapcsolatot létesítsenek egy harmadik féllel, ám erős érzelmeket táplálnak iránta. Ők legtöbbször csak azért nem létesítenek valódi viszonyt, mert félnek a lelkiismeretfurdalástól, nem akarnak a hazugságok hálójában élni, ám ez nem mentesíti őket. Sokak szerint az érzelmi megcsalás durvább kategória, mint ha valaki a tettek mezejére lépne.

4. Külön csoportot kaptak azok, akik családon belül létesítenek viszonyt valakivel, tehát sógorral, sógornővel, még durvább esetekben anyóssal, apóssal bújnak ágyba. Ennek nemcsak a kapcsolat, de a másik családjának szempontjából is rettenetesen nagy a kockázata, hiszen ha kiderül, akkor nemcsak a saját, de a másik családjának szétrobbantásáért is felelősek leszünk.

5. És végül muszáj említést tenni azokról a viszonyokról is, melyek aztán egy valódi kapcsolatban teljesednek ki, miután a párkapcsolatban élő fél erőt merítve a másik szerelméből, ragaszkodásából, kilép a boldogtalanságát eredményező kötelékből. Gyakran megesik ez, ami a szenvedő felek oldaláról happy endnek könyvelhető el, még ha nyilván lesz is olyan ebben a történetben, aki nem lesz olyan boldog az események alakulásától. Ám ha az a kapcsolat valóban rossz volt már, akkor mindenkinek jobb így, hogy fény derül a dologra, és továbbléphetnek a felek, hogy mindenki a saját útját járhassa.

Neked volt már valamelyikben részed?



Szerző

donna.hu



Scroll to Top