A tönkölybúza minden olyan tápanyagot tartalmaz, amelyre szervezetünknek szüksége van. Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás mellett gyógyerővel bír! Kemény maghéja szigorúan távol tartja a növények betegségeit, a környezeti szennyeződéseket, tehát tisztább, mint az egyéb gabonák. Magas fehérjetartalmát nagyon jól tudja hasznosítani a szervezetünk.
Teljes kiőrlésű változata értékes rostjaival kitakarítja a bélrendszert, erősíti az immunrendszert, javítja a vérkeringést. Alacsony a szénhidráttartalma, ezért a korszerű és a fogyókúrás táplálkozás alapja is lehet.
Létfontosságú tápanyagai, vitaminjai, aminosavtartalma miatt a betegek és kisgyermekek étrendjében kiváló erősítő, tápláló hatású.
A tönkölybúza teljes kiőrlésű változata maga a tökéletes eledel. Könnyen készíthetünk belőle süteményt, kenyeret, mert magas a sikértartalma. (A sikér a búza fehérjetartalma, ami a kész sütemény, kenyér állagát szellőssé, lyukacsossá teszi.)
Tönkölybúzából készíthetünk nagyon egészséges búzafűlevet:
Csíráztassuk ki a tönkölybúzamagokat. Növesszük egy hétig, és zöld szárából már préselhetjük is a gyógyerővel rendelkező zöld levet.
Tönkölybúzából készíthetünk lepényt is:
10 dkg tönkölybúzalisztet keverjünk össze 2 deciliter vízzel, ízlés szerint sóval, formázzunk belőle kis lepénykéket, és kevés olajon süssük ki. Rendkívül ízletes köret, de gyümölccsel önmagában is fogyaszthatjuk.