A házas férfiak kiegyensúlyozottabbak

2010. 12. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hányszor hallottuk már, hogy a férfiak lehiggadnak, ha feleségük lesz és rendezett otthon és meleg étel várja őket otthon. A kutatók most ennek a hagyományos nézőpontnak jártak utána és megvizsgálták, hogy valóban így van-e?

Úgy tűnik, hogy a férfiak valóban hajlamosabbak a kiegyensúlyozott viselkedésre, ha házasságban élnek. Legalábbis ezt állapította meg egy új tanulmány, mely az Archives of General Psychiatry című szaklapban jelent meg.

A kutatás vezetője, Dr. S. Alexandra Burt, a Michigan Egyetem viselkedési genetikusa, 289 férfi ikerpárt vizsgált meg, hogy megállapítsa, hogy vannak-e viselkedési és egyéb különbségek a házas és nem házas férfiak között.

„Az eredményeink azt mutatják, hogy a házasságban élő férfiak jóval kevésbé hajlamosak rá, hogy antiszociálisan viselkedjenek, mint szingli társaik.” - mondta Burt. „A házasság általában jó a férfiaknak, és segít nekik, hogy legyőzzék az esetleg rájuk ragadt viselkedési formákat, de az is kiderült, hogy nem minden férfi ugrik bele a házasságba.”

A tanulmány megvizsgálta az ikreket, mikor 17., 20., 24., majd 29. életévüket betöltötték, és rájöttek, hogy azok, akik 17 és 20 éves koruk között szociálisabb viselkedési formákat mutattak, hajlamosabbak 29 éves korukra megházasodni. A kutatás szerint azok, akik házasságban élnek, kevésbé valószínű, hogy ellenszenvesen viselkedjenek vagy illegális dolgokba menjenek bele, mint azok, akik még 29 éves korukra nem házasodtak meg.

„Tehát tyúk és tojás: mivel a jelek szerint azok a férfiak, akik kevésbé antiszociálisak, később még inkább azok lesznek a házasságot követően." - összegzi a doktornő.

Persze azt is hozzátette, hogy az eredményeket nem érdemes túlzottan kisarkítani, hiszen rengeteg dolog befolyásolja a viselkedésünket, mint a barátok, a családi háttér és a kulturális ismeretek. Viszont úgy tűnik, már tudományosan is bebizonyították azt, amit annyiszor hallunk idősebb hölgyektől, hogy a férfiak kiegyensúlyozottabbak az életben akkor, ha van egy állandó társuk, akivel megoszthatják a gondjaikat.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top