A kikelettől „befordulunk”?

2009. 03. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A civilizált ember nehezen adaptálódik a természet változásaihoz. Különösen az időjárási frontok viselik meg szervezetünket: idegrendszerünk hirtelen hangulatváltozásokkal, alvászavarral, fejfájással, lehangoltsággal reagál rájuk.

Az előző nyáron felhalmozott energiatartalékaink kimerülnek, a borús téli napokon pedig hajlamosabbak vagyunk nehezebb ételeket fogyasztani. Ráadásul a hideg hónapokban bizonyos szempontból a szervezetünk is téli álmot alszik. Rövidülnek a nappalok, fogy a napfény, anyagcserefolyamataink lelassulnak, kevesebbet mozgunk, így a salakanyagok tovább terhelik szervezetünket.

 A tavaszi fáradtság összefüggésbe hozható egy szerotonin nevű hormonnal, amelynek szintje tél végére, tavasz elejére éri el a mélypontot. A szerotoninnak hangulatunk szabályozásban, a szorongások csökkentésében van fontos szerepe, valamint befolyásolja aktivitásunkat és szexuális étvágyunkat is.

Mi tehetünk a tavaszi fáradság ellen? A legjobb és persze legszokványosabb tippek a következők: fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, tartsunk tisztítókúrát, legyünk minél többet szabad levegőn, kiránduljunk, sportoljunk! De ezeken kívül is van még néhány apró trükk, amivel javíthatunk közérzetünkön.

A már említett szerotonin hormon előállításához szervezetünknek szénhidrátra és fehérjére van szüksége. Fogyasszunk tejtermékeket, diót, müzlit, halat, rizst, hüvelyeseket, burgonyát, salátákat, zöldségeket.

Hasznos lehet még az utált hideg-meleg váltózuhany. A forró víz hatására az erek kitágulnak, a hideg víz következtében pedig összehúzódnak. Javul a vérkeringésünk, mert a váltózuhany olyan hatással van az erek falára, mint a nyújtógyakorlatok az izmainkra.

A tavaszi fáradságot sokszor „megfejeli” – a különösen nők körében gyakori –, vashiány. Vannak anyagok, melyek nehezítik a vas felszívódását, ilyenek például a rostos ételek, a tea, a kávé, míg mások, mint például a C-vitamin segítik a szervezetbe történő beépülést. Vashiány esetén tanácsos a következő élelmiszerek fogyasztása: sárgabarack – akár aszalt formában is –, fokhagyma, napraforgómag, mandarin, narancs, citrom, datolya, petrezselyemzöld, spenót, vöröskáposzta, aszalt szilva, bárány-, liba- és kacsahús, valamint a belsőségek, különösen a máj, a szív és a tüdő.

Ezek után már igazán nem maradt más, mint hogy valóban tegyünk valamint a nyomott hangulat ellen. Ki a szabadba, és az összes szimpatikus trükköt felhasználva csak azért is próbáljunk meg lelkesebbek lenni!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top