A lázas gyermek étrendje

2008. 10. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A gyerekeknél könnyen felszökik a testhőmérséklet, de a magas láz (39ºC-ig) nem jelzi feltétlenül a betegség súlyosságát. A szervezet a lázzal veszi fel a bacilusok elleni küzdelmet, öngyógyító mechanizmusként. Az orvos a betegséget, és nem a lázat kezeli. Gyerekeknél a lázat lázcsillapító orvossággal, és prizniceléssel (állott vizes borogatással) szokás enyhíteni. A 39ºC alatti láz csillapítására általában nincs szükség, csak akkor, ha a kicsi hajlamos a lázgörcsre. Az antibiotikumok nem csillapítják a lázat.

Lázas betegségek alatt az emésztés munkája nem tökéletes, ezért az emésztőrendszert kímélő étrendet kell alkalmaznunk. Ám ne feledjük el, a lázas gyermek legtöbbször étvágytalan! Egy napos koplalás nem jelent veszélyt, utána azonban a kisgyerek mindenképpen egyen valami könnyű tápláló ételt.

Láz esetén a szív és más szervek munkája megnövekszik, tehát olyan ételeket kell adnunk a lázas gyermeknek, amelyeknek feldolgozása a szervezettől a legkisebb munkát igényli, de amelyek megfelelő mennyiségben tartalmazzák a nélkülözhetetlen tápanyagokat. Banán, gyümölcsturmix néhány szem olajos maggal, könnyű zöldségleves megfelelő étel ilyenkor.

Étrendjének ilyenkor legfontosabb alkotó része a folyadék, mely lehet: limonádé, gyümölcsszörp vízzel készítve, citromos tea illetve gyümölcslé. A nyers és párolt gyümölcs pép is  kiváló vitamin és cukorszállítók, és ezeket szívesebben is fogyasztja a lázas gyerek. Nagyfokú étvágytalanság esetén (pl. tüdőgyulladásnál) elsősorban ezeket adjuk, a gyermek kívánsága szerint.

Egyéb élelmiszereket a láz magassága és az állapot súlyossága szerint a következő sorrendben iktathatunk be az étrendbe: ► Keksz, kétszersült, ezek a rágás és nyálmirigyek fokozott működésének serkentéséhez igen fontosak). ► Húsleves, csont, vagy zöldségleves, (eleinte lezsírozva, üresen), ► Áttört burgonya, és sárgarépa (eleinte tej vagy vaj, esetleg zsír nélkül), ► Gyümölcsmártások, malátakávéval, vagy teával higított tej, tejbegríz, pirított fehérkenyér, tojássárgája levesben elkeverve, lágy tojás, dara- vagy rizsfelfújt, sovány hús, vagy sonka apróra vágva.

Kapcsolódó anyagok:

$$1320$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top