A magzat és a zene

2009. 04. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Közismert tény, hogy a zene nagymértékben befolyásolja a kisbabák agyának fejlődését. Amellett, hogy élénkíti a gondolkodást, ösztönzi a jobb agyfélteke kreatív folyamatait, javítja a mozgást és a koordinációs készségeket. „Egy 1993-as tanulmány (Rauscher, Shaw, and Ky) azt állította, hogy „Mozart-hatás” létezik, azaz azok a gyerekek, akik korai éveikben rendszeresen hallgattak komolyzenét, azok IQ-ja felnőttkorban magasabb volt, mint azoké, akik nem hallgattak.  Okos dolog tehát már a terhesség kezdetétől figyelni, sőt tudatosan is irányítani a pocakot körülvevő hangokat, zajokat is.

Elég, ha a kismama sokat énekel terhessége alatt vagy csak egyszerűen zenére mozog. Ez nem csak a babának hasznos, a mama kedvét is élénkíti, oldja a stresszt, jókedvre derít. Ha a mama jókedvű és felszabadult, a baba is jobban érzi magát odabent. Az ütemes zene tempóbeli változásaira a még meg nem született csecsemők szívverésük ritmusának megváltozásával reagálnak. A nyugodt tempójú zenéket, a finom hangszínű énekhangot általában nyugodt, lelassult szívveréssel nyugtázzák.

Tipp: ha megszületése után az összes lehetséges módszer kipróbálásával sem nyugszik meg a baba, tegyük be a lejátszóba a magzati lét alatt sokszor hallgatott zenét, a baba el fog csendesedni. De ha a kismama sokat szárított hajat, vagy varrógépet használt várandóssága alatt, elképzelhető, hogy ezek a zajok nyugtatják majd meg a síró babát.

 

A zenéhez való viszonyulás és a zenei környezet iránti fogékonyság kialakulása is elkezdődhet a méhen belül, ha odafigyelünk rá. A szülésre, az anyaságra való felkészülés, a terhesség alatti egészségmegőrzés, az étkezés, öltözködés, vagyis egészében életmódunk mellett érdemes tudatosan figyelnünk a korai zenehallgatás, zenei élmények szerepére is.

Saját ízlésünk alapvetően meghatározza és befolyásolja magzatunk és születendő kisbabánk majdani zenei érzékenységét. A várandósság alatt főképp nyugodt, lágy zenei dallamokat hallgassunk, amelyek segítenek magunkra és a magzatunkra koncentrálni. Vivaldi és Mozart zenéjének ütemezése áll a legközelebb a magzat szívverésének ritmusához, ezért ezek a legmegnyugtatóbbak. A születés sokkot jelent a babáknak, az anyaméhben az anya szívhangja biztonságot, és jó érzést jelentettek számára. Vivaldi és Mozart zenéjével tudjuk leginkább felidézni a méhbeli taktusokat."Kísérleti csoportjában az említett zenére minden baba megnyugodott, szívverésük egyenletessé vált, mozgásuk kevésbé volt hektikus. Ezzel szemben Beethovenre, Brahmsra és a rockzenére erőteljes rugdalózásba kezdtek." (Raffai Jenő: Párbeszéd a babával az anyaméhben; Budapest, Útmutató Kiadók, p. 30). De nem kötelező feltétlenül és mindig komolyzenét hallgatni, ha már nem kívánjuk, találhatunk megfelelőt a könnyűzenei műfajban is.” A fejlődéspszichológusok között általánosan elterjedt meggyőzödés, hogy az agy leginkább a multiszenzoros stimulációval fejlődik, amely természetesen a zenét is magában foglalhatja, ám nincs kitüntetett szerepe a klasszikus zenének, hallgathat a gyerek pop, rock, vagy akár jazz zenét is, de lehet az a gyermek saját xilofon szerzeménye is.” (National Geographic 2003. szept. 1.) A cd-boltokban kaphatók kifejezetten babáknak, várandós kismamáknak szóló válogatások, de saját kedvenceink között is biztosan léteznek olyan dallamok, amelyeket szívesen hallgathatunk közösen már a terhesség első pillanataitól.

Egy gyermekorvosi rendelőben láttam nemrég egy aprócska hirdetést, amelyen neves zongoraművész várandós kismamákat invitált koncertre. Ha ilyesmit látunk, ne hagyjuk ki az alkalmat, menjünk!

A baba születése után felborul az élet, de rengeteg teendőnk közepette jusson eszünkbe a zene! Akár szoptatás alatt, akár a játékidőben hallgassuk! Váljon életünk részévé, édesítse, fűszerezze napjainkat! Ha zenét hallgatunk, olyan, mintha nem lennénk egyedül, ahol zene szól, ott élet van! Segít a nehéz időkben, a rosszkedv leküzdésében! Egy kolléganőnk szerint manapság igen gyakori jelenség, hogy a kismamák a várandósság és a születés utáni pár évben mindent megtesznek babájuk fejlődéséért, ám a rákövetkező években már feleannyi időt nem fordítanak gyermekük további zenei ízlésének formálására. Reméljük kedves kismama és leendő anyuka olvasóink majd rácáfolnak erre az állításra.

Kapcsolódó anyagok:

$3207$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top