A máj leggyakoribb betegségei

2008. 09. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A máj-fájdalmak tulajdonképpen nem magának a máj szövetének, nem a májsejteknek a fájdalmai, hanem a májat rögzítő szalagoknak, vagy az epe-utaknak az érzékenysége. A máj ugyanis szalagokkal, zsinórszerű szövettel van arra a helyre rögzítve, ahol a rekesz alatt elhelyezkedik. Ha a máj gyulladás következtében hirtelen megnagyobbodik, akkor a májat borító hashártya-takaró igen érzékennyé válik.

Azok a fájdalmak, amelyek az epe-utak gyulladása, vagy epekövek folytán jelentkeznek, rohamszerűek. Gyakran kisugároznak a hátba, továbbá a jobb váll tájékára és igen hevesek.

Egy főre jutó alkoholfogyasztás 

Májnagyobbodás

Ebben az esetben a májsejtekben rendkívül nagy mennyiségű zsír rakódik le, és a máj természetes nagyságának két-, sőt háromszorosára is megdagadhat. Általában vagy nagyon kövér embereknél fordul elő ez a betegség, vagy krónikus alkoholistáknál.

Gyógyítása:

A kövérséget, az általános elhízást gyógyítjuk. Mindennemű alkoholfogyasztás tilos.

A sárgaság

A sárgaság oka, hogy az epe, amit a májsejtek termelnek, valamely akadály miatt nem tud lefolyni a bélbe, hanem visszamarad, pang az epe-utakban, ami azt jelenti, hogy egy természetes váladék, vagy folyadék, (jelenesetben az epe, máskor a vérsavó, agy a vizelet, stb.) nem tud a rendes útján eltávozni, hanem felgyűlik valahol. Az el nem távozott epe okozza a bőr, illetve a test más részeinek sárgás elszíneződését.

Ez a jelenség lép fel akkor is, ha az epe-utak nyálkahártyája gyulladás következtében erősen megduzzad, vagy pedig epekő, vagy daganat zárja el az epe útját. A sárgasággal gyakran más szervi zavarok is együtt járnak, például levertség, fejzúgás, erős bőrviszketés, stb.

Ha az epe hiányzik a bélből, mert nem tud a bélbe lefolyni, akkor a szervezet a zsírt nem tudja megemészteni, aminek következtében a széklet nem sötét, barna színű, hanem egészen világosszürke, agyagos, zsírosan fénylő. Ilyenkor a belekben sok gáz is képződik.

Fertőző májgyulladás (Vírus hepatitis)

A májszövetnek, a máj sejtjeinek fertőzéses megbetegedése. Terjedhet romlott, szennyezett étellel, de akár fertőzött vérrel történő érintkezés útján is.

A Hepatitis A elteredtsége 

Tünetei:

Láz, fejfájás, az alsó lábszár ikrájának húzó fájdalmai, keresztcsonti fájdalmak, levertség. A szem és az arc többnyire sajátosan vörös színű. A láz 8-10 napig, esetleg még rövidebb ideig tart, de igen magas hőfokot érhet el. 8-10 napi láztalan állapot után a láz visszatérhet. Már a harmadik-negyedik napon észlelhetjük a sárgaságot, gyakran a lép is megdagad, valamint vesegyulladás is keletkezhet. Gyakoriak az orrvérzés, bőrvérzések, köhögés, emésztési zavarok.

Lappangási ideje 2-6 hét.

A „fertőző sárgaság”, vagy utazási hepatitis néven is ismert betegséget gyakran hozzák magukkal a trópusi országokból hazatérő utasok.

A fertőzött májsejtek nem képesek már az epefestéket, a bilirubint az epevezetékekbe juttatni, így az a vérbe kerül, azzal, pedig a szervezet minden részébe eljut. A vizelet feltűnően sötétbarna színű. Legfeltűnőbb a szemfehérje sárga elszíneződése. A nyálkahártyák és a bőr szintén sárgás színűek.

A máj duzzadt, nyomásra fájdalmasan érzékeny lehet. A beteg a hasa jobb felső részét kellemetlenül teltnek érzi. A sárgaság 2–4 hét, vagy néha hosszabb idő alatt elmúlik.

A még működőképes májsejtek meggyógyulnak, és ismét normálisan dolgoznak.

Egy igazi "hepatitis-lelőhely" 

Megelőzés

Különös gondot kell fordítani a veszélyeztetett országokban az ivóvízre (a jégkockákra is!), a tejre és a nyers gyümölcsökre. Húst és halat csak megfőzve vagy megsütve szabad fogyasztani! A fertőzött személy a vírust már a betegség tüneteinek megjelenése előtt 2–3 héttel üríti a székletével. Ezért a WC is fertőzés forrása lehet

A hepatitis vírusairól és formáiról részletesebben: 

$$1014$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top