A meditáció segíthet

2010. 05. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Pontosan a mai, rohanó, stresszel teli időben válhat egyre fontosabbá, hogy megtanuljunk meditálni. Ezzel sokat tudunk elérni szellemi és testi közérzetünk javítása érdekében, sőt még agyunk teljesítményét is növelni tudjuk.

Meghatározatlan kudarctól való félelmek, konkrét vizsgadrukk

Akik ettől szenvednek, azoknak bizony nehéz életük van, mert ezek a kínok az embert idegileg és testileg is kikészíthetik. Ahelyett, hogy a megfelelő időpontban szellemileg fitt és éber lenne az ember, dekoncentrált, szétszórt és agyilag fáradt.

Úgy tűnik, hogy a kutatók találtak most erre egy megoldást: ha egy rövid meditációs tréninget végzünk a rettegett vizsga előtt az utolsó napokon, jelentősen megjavíthatjuk az emlékezetünket és a gondolkodó képességünket.

Különböző személyeket teszteltek. Akik négy napon keresztül szakértő vezette, alkalmanként 20 perces meditációt végeztek, egyértelműen jobban teljesítettek, mint a kontroll csoport tagjai, akik ehelyett 4x20 percen keresztül a témához illő hangoskönyvet hallgattak.

 

Az amerikai kutatók először 49 fő önkéntessel végezték a teszteket, hogy a hangulatot, a vizuális figyelmet, az emlékezőteljesítményt és az összpontosító képességet meg tudják állapítani. Ez után két csoportot állítottak fel.

Az első csoport négy napon keresztül napi 20 percen át egy hangoskönyvet hallgatott, míg a második csoport ugyanebben az időszakban meditált. Egy tréner vezetése alatt ennek a csoportnak a tagjai csukott szemmel feküdtek a hátukon, és ezalatt csak egyenletesen lassú lélegzetükre koncentráltak. Ha ebben az időben gondolatok jártak a fejükben, ezeket csak röviden regisztrálniuk kellett, de nem kellett követni a gondolatokat, hanem újból a lélegzésre kellett koncentrálniuk.

Ez után a 4 nap után megismételték a bevezető teszteket.

Az eredmény egyértelmű volt: mindkét csoportban jelentősen megjavult a hangulat, de csak a meditációs csoport tagjainál állapították meg az emlékezőteljesítmény egyértelmű javulását.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top