Domján Edit élete és halála

2010. 05. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ilyenkor köszönjük meg a sokat szidott technikának azt az élményt, hogy megőrizte számunkra bársonyosan búgó hangját, mosolyát, titokzatos, megfoghatatlan lényét. Nemcsak korának volt a legnagyobb színésznője, de napjainkban sem igen akad párja. Domján Edit 1932-ben született. Még a főiskolai évek alatt ismerkedtek meg és szerettek egymásba férjével, Kaló Flórián színművésszel. A kor követelményének megfelelően – a végzős hallgatóknak vidékre kellett menniük pár évre – Szegedre szerződtek, ahol Domján Edit a színházon kívül nem igazán érezte jól magát. Mégis, mikor lehetősége lett volna, hogy Budapesten kapjon szerződést, visszautasította, továbbra is ott maradt Szegeden férjével. (Kaló Flóriánt egy 1956-os versmondása miatt hosszú időre vidékre száműzte a politika, de 7 év szegedi tartózkodás után viszatértek Budapestre. Ekkor a színésznő 29 éves volt.)

1964-ben a francia Annie Girardot színésznő számára írt Bolond lány főszerepének eljátszásakor a szerző, Achard, eljött Budapestre (ami akkor többet jelentett, mint amikor Lloyd Webber nézte meg a magyarországi Operaház Fantomja c. művét. Ne feledjük, akkor dühöngött legjobban a vasfüggöny korszak.), mert a darab sikere eljutott az ő fülébe is. A Bolond lányt ugyanis az egész világon játszották, ebből a legnagyobb sikerrel Franciaországban és Magyarországon. A siker kulcsa a parádés szereposztás volt: Domján Edit, Márkus László és Garas Dezső. Kaló és Domján házassága viharos úton járt, és 18 év után véget is ért, de barátságuk - szövetségük - Domján Edit haláláig megmaradt. 1969-ben egy ország „csámcsogott” Szécsi Pál és Domján Edit szerelmén. Ne feledjük, hogy negyven évvel ezelőtt óriási botránynak számított még egy országos hírű színésznő életében is a 12 év korkülönbségű szerelem. Az még sajnálatosabb, ha belegondolunk, hogy ezt a szerelmet az akkor saját magukat modernnek, haladó gondolkodásúnak tartott, ún. intelligens „barátok” áskálódása szakította szét.

De nem csak szerelmét kritizálták. Az ünnepelt színésznőnek napi harcot kellet vívni a kispolgári stupidsággal, értetlenséggel. Az utcai beszólásoktól kezdve a szomszédok zaklatásáig. 1972. karácsony előtt már minden barátja észrevette, hogy valami elromlott, valami nagyon nem jó. …de hogy mekkora a baj, csak akkor derült ki, mikor Domján Edit nem érkezett meg a december 26-i Candida előadására. Négyen ültek taxiba és mentek ki a lakására (Traub Pál, Mensáros László, Bálint András, Nagy Anna). Ők találták meg. A színésznő „biztosra” akart menni: gyógyszert vett be, felvágta az ereit, majd felakasztotta magát. Emlékét nyolcvan színházi szerep, tíz filmszerep és számtalan rádió és tévé szerep, az 1965-ben kapott Jászai Mari-díj, valamint az 1991-ben létrehozott Domján Edit Alapítvány őrzi, amit évente egy-egy tehetséges vidéki, fiatal színésznő kap kitüntetésül. „ Sok híres, nagy színésznőnk meghalt, és - legyünk őszinték - el is felejtettük őket. Editet nem. Itt maradt közöttünk, nem is annyira az alakításai, mint inkább a mosolya, a lénye és a hangja. Az idő csak lassan halványítja az emlékét, s talán még az új generációk is őriznek magukban egy fakó és csalóka Domján Edit-képet.”

(részlet: Müller Péter: Kígyó és Kereszt c. könyvéből) Szűcs Ágnes



Szerző

donna.hu



Scroll to Top