A mellhártya betegségei

2008. 07. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Gyulladásos folyamatok esetén a két hártya eltávolodhat egymástól, a két hártya között izzadmány halmozódik fel, aminek következtében, a tüdőre háruló fokozott nyomás miatt légszomjúság áll be.

A mellhártyagyulladás csak kivételesen keletkezik hirtelen hidegrázással, vagy borzongással. A kezdete többnyire lassú és elmosódó. A betegek oldalszúrásról panaszkodnak, amihez száraz köhögési inger és légzési nehézségek csatlakoznak. Az oldalszúrás a lélegzésnél, köhögésnél, hevesebb testmozgásnál fokozódik. A lélegzés nem olyan mély, mint az egészséges embernél, mert a lélegzetvételnél jelentkező fájdalom miatt, a betegek félnek a mélyebb lélegzetvételtől.

Másrészt a légzés szaporább, mint rendesen, a mellhártyagyulladásos beteg sokkal többször lélegzik egy perc alatt, mint az egészséges, mert – a tüdő összenyomatása miatt –, a kellő levegőmennyiség beszívása több lélegzetbe kerül. Vegyünk egy példát: ha egy 50 literes tartályt kell tejjel megtöltenünk, akkor sokkal többször kellene mérnünk egy 5 literes mérőedénnyel, mint ha egy 10 literes mérőedényünk volna.

A láz is szabálytalan. A javulással együtt többnyire a hőemelkedések is csökkennek. A pulzus is sokszor szabálytalan. A vizelet mennyisége kevés, és szaporodása a gyógyulást mutatja, mert azt jelzi, hogy az izzadmány felszívódik. A mellhártyagyulladásos beteg nagyon gyenge, étvágytalan, arcszíne lilás.

A mellhártyagyulladásnak különböző formái vannak, amelyek „prognózisa” is különböző. A rostos mellhártyagyulladás többnyire teljes gyógyulással végződik. A tuberkulotikus mellhártyagyulladás prognózisa nem jó. A teljes gyógyulás ritka. Ha a mellhártyagyulladás mind a két tüdő mellhártyájára kiterjed, akkor tuberkulotikus mellhártyagyulladásra kell gondolnunk. Gennyes mellhártyagyulladás: leggyakoribb okozója az úgynevezett „streptococcus” nevű bacilus, de okozhatják gümőkórbacilusok is. A prognózis változó, gyakran jó. A betegség lefolyása rendszerint igen súlyos.

A komplikációk, más néven utóbajok, elég gyakoriak. A szövődmények közé tartozik a szívburok gyulladás, hashártyagyulladás, vesegyulladás, stb. A szövődmények úgy keletkezhetnek, hogy ugyanaz a kórokozó, amely a mellhártyagyulladást okozza, megbetegíti a szívburkot, mellhártyát, és a vesét is.

Gyógyítása: Az első napokban Priessnitz-borogatások és szalicil-kúra: Aspirin, vagy más szaliciltartalmú gyógyszer alakjában. Ha a kezelés ellenére is izzadmány fejlődik a két hártyaréteg között, mindenképpen orvosi segítségre, orvosi beavatkozásra van szükség.

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top