A randizás biológiája: Viselj vöröset!

2010. 11. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Már számtalanszor megénekelték, megfestették, leírták a vörös ruhát viselő nőket. Úgy tűnik, van valami a dolog mögött, a kutatók ugyanis rájöttek, hogy a vörös szín a többi színnél jobban  felkelti a férfiak figyelmét.

Az Európai Pszichológia című szaklapban megjelent kutatások szerint a Rochesteri Egyetem kutatói rájöttek, hogy a férfiak nyitottabban viselkednek egy vörös ruhás nő láttán, mint más színű ruhák esetén. A kísérlet során, a férfiaknak képeket mutattak, ahol ugyanaz a nő néhol kék vagy zöld néhol pedig vörös ruhában van. Az alanyok többsége azt mondta, hogy közelebb ülne a nőhöz, mikor az vörös ruhát visel, és a flörtölésre is nagyobb hajlandóságot érezne, mint amikor a nő más színű ruhákat visel.

„Már az előzetes tanulmányok is azt mutatták, hogy azok a nők, akiken van valamilyen vörös ruhadarab vagy vörös háttér előtt állnak, szexisebbek a férfiak számára.” Meséli Andrew Elliot, a tanulmány szerzője. „Szóval úgy tűnik, hogy a vörös egyfajta afrodiziákumként működik. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon a romantikus viselkedést is elősegíti-e, tehát könnyebben szeretnek-e bele a férfiak a vörös ruhás nőkbe?”

A kutatók egyetemista férfiaknak mutatták meg egy nő fotóját. Azt mondták, hogy viselkedjenek úgy, mintha éppen találkozóra indulnának a képen látható nővel. Megkérték őket, hogy írják fel a kérdéseket, amiket fel akarnak majd tenni neki. A vörös ruhát viselő nőhöz több olyan típusú kérdés is érkezett, hogy „Mit szeretsz egy randin csinálni? Mit keres egy férfiban?” és ehhez hasonlók. A zöld vagy kék ruhában viszont csak olyan kérdéseket kapott, mint: „Mi a főtárgyad az egyetemen?”

Egy másik kísérletben a kutatók egy szobába vitték a férfiakat, ahol két szék volt. Megmutatták nekik a fotókat, és elmondták, hogy  a fotón látható nő hamarosan csatlakozni fog hozzájuk a szobában, valamint megkérték őket, hogy tegyék egymás mellé a két széket, hogy kényelmesen el tudjanak beszélgetni. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy azok, akik a vörös ruhás nőre vártak, jóval közelebb helyezték el a két széket egymás mellé, mint azok, akik a zöld- vagy a kékruhás képet kapták.

„Miért voltak a férfiak annyira oda a vörösért? A megoldás nem abban keresendő, hogy a vörös jobban megragadja a szemet.” Magyarázza Elliot. „A többi ruha színe is ugyanolyan vibráló volt, mint a piros ruháé. A jelek szerint inkább arról lehet szó, hogy a vörös elvonja a figyelmet.”  Elliot egy korábbi tanulmányra hivatkozik, ahol az IQ-tesztek lapjai különböző színűek voltak, és az eredmények arra utalnak, hogy a vörös lapokon írt tesztek jóval rosszabbul sikerültek, mint a más színű lapokon elvégzettek.

 

„Arról, hogy a vörös szín miért van ilyen hatással a férfiakra, több magyarázat is létezik. Van, aki úgy gondolja, hogy mivel a felnőtté válásunk során folyton azt látjuk, hogy a szívecskés bonbonosdobozok és a romantikus regények fedőlapjai pirosak, és a szerelemmel azonosítjuk ezt a színt. De az is lehet, hogy evolúciós dolog húzódik a háttérben, hiszen az állatvilágban a hímek a nőstény egyedeken akkor látják a párzásra való hajlamot, ha megcsillan hátul a fényes vörös nemi szervük, amit felmutatva tulajdonképpen belemennek a szerelmi játékba.” Elliot úgy véli, egy kicsit mindkét nézetnek igaza van. Valószínűleg ez a két hatás együtt váltja ki a vörös színre adott heves válaszreakciókat a férfiakból.

De ha nem rendelkezel vörös ruhával vagy mondjuk már túl régi, kicsi/nagy ahhoz, hogy felvedd, ne ess pánikba. A kutatók szerint a sötét rózsaszínnel is ugyanezt a hatást lehet elérni.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top