A rozmaring

2010. 09. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A rozmaringot ismerhetjük a mediterrán konyhából, a franciák, olaszok, görögök szívesen használják. Ez a csodálatos növény azonban sokkal többet tud annál, mint húsokat vagy halételeket ízesíteni. A rozmaring gyógynövény, amit a természetgyógyászat jól ismer. A rozmaring lesz a 2011. év gyógynövénye. Használjuk ki ezt az alkalmat, hogy többet foglalkozzunk vele.

Milyenek is lennének a házinyúlból, csirkéből, bárányból készített ételek, ha nem adnánk hozzá egy kis rozmaringot?  A friss makrélát sem lehet mással jobban fűszerezni, mint rozmaringgal. Különösen, ha valaki szereti a mediterrán konyhát, nem nélkülözheti ezt a csodálatos fűszert. Sokan azonban nem tudják, hogy a rozmaring egyben természetes gyógyszer is. Az ételekben fűszerként használt rozmaring aktiválja a májat és az epét. Ezáltal megszűnhetnek az emésztési zavarok, és erősödik a gyomor és a nyombél. Ez a növény azonban még ennél is többet tud. A gyógyító hatása egy sor természeti erőre vezethető vissza: a levele éterikus olaja alfa-pinenből, eukalyptolból, kámforból, borneolból és verbenonból áll, melynek markáns illatát köszönheti. A rozmarinsav, valamint a rozmanol és karnozol nevű keserűanyagok okozzák a keserű ízt. Ezenkívül a rozmaring gazdag flavonoidokban (luteolin és apigenin).

A növény a földközi-tengeri országokból származik. Az antik világban a rozmaringot a szerelem istennőjének, Afroditének szentelték. Az antik Rómában a diákok rozmaringból kötött koszorút tettek a fejükre, hogy átmenjenek a vizsgán. Ez is bizonyítja, hogy már akkor sem csak a konyhában használták a rozmaringot, hanem gyógynövényként is tisztelték. A helyiségeket rozmaringgal díszítették, mert azt remélték, hogy az illata jót hoz, és megtisztítja a levegőt a csíráktól, mérgektől és rossz gondolatoktól . Nagy Károly császár idejében a szerzetesek és apácák is termesztették a kolostorkertekben mint gyógynövényt. Akkoriban a rozmaringot főleg az idegek erősítésére és nyugtatására, és a vérkeringés serkentésére és stabilizálására használták.

Ma tudjuk, hogy a rozmaringnak mérsékelt antibakteriális hatása van, és a szervezetnek a vérellátás serkentése által sok energiát ad. Erősíthetjük vele a vérkeringésünket: a rozmaring aktiválja a szívet és a vérkeringést, javítja az alacsony vérnyomást, használ a hideg kezek és lábak ellen, és megelőzi a korai érelmeszesedést. A rozmaring segítséget nyújt kimerültség ellen, fáradtságnál, tehetetlenségnél. 

Rozmaringgal lendületet, energiát lehet tankolni egész napra. Reggelenként a talpunkat kenjük be rozmaringolajjal és igyunk egy csésze rozmaringteát. Egy púpozott teáskanál rozmaringtüskét negyed liter hideg vízzel egy fazékban gyorsan főzzünk fel és rögtön szűrjük le. Reggel és délben igyunk belőle lassan, apró kortyokban egy-egy csészével. Ez a tea megfázás után és kimerültségre is hasznos. Fokozhatjuk a vérellátásunkat és izmaink teljesítményét, ha testünket rozmaringolajjal dörzsöljük be.

Reumatikus és idegi fájdalmak esetén is, sőt izomláz esetére is ajánljuk.  A rozmaring-bor is serkenti a keringést: ha a keringést akarjuk aktiválni és erősíteni, magunk is készíthetünk rozmaringból bort. Tegyünk pár szál rozmaringot egy üveg száraz fehérborba, és bedugaszolva hagyjuk tíz napig állni. Ezután töltsük át egy sötét üvegbe, és igyunk meg belőle naponta 1-2 likőrös pohárnyit.

Rozmaringolajat a következő módon állíthatunk magunk elő: egy marék rozmaringlevélkét jól mossunk meg, és papírtörlővel  nyomkodjuk szárazra. Ezután tegyük zárható üvegekbe, és öntsük le magas értékű, hidegen préselt olívaolajjal. Hat hétig hagyjuk napos helyen állni, közben rázzuk fel naponta. A megadott idő letelte után szűrjük le, töltsük kis barna üvegekbe, és bőrünk bedörzsölésére használjuk. A rozmaringot a szépségápolásban is felhasználhatjuk. Készítsük el személyes szépség-teánkat. Egy púpozott teáskanál rozmaringtüskét jól megmosva ¼ liter hideg vízzel gyorsan főzzünk fel, szűrjük le azonnal, és igyuk langyosan. Ez a tea segít a fogyásban is, fékezi a heves éhségérzetet, és fokozza a testben a zsírégetést. Ha csökkentjük a napi ételmennyiségünket, akkor igyunk naponta négyszer egy csészével ebből. Fáradt bőrünk felfrissítéséhez egy púpozott evőkanál rozmarintüskét vagy egy marék friss tüskét 1 liter forró vízzel öntsünk le, 8-10 percig hagyjuk lefedve, majd szűrjük le. Ezzel a hideg teával mossuk meg az arcunkat. Ez felélénkíti a fáradt bőrünket és fiatalos kisugárzást teremt körülöttünk. 

A juhsajt rozmaringolajjal: receptje egyszerű, gyorsan elkészíthető, és élvezetes.  100g kemény juhsajtot kockákra vágunk, befőző üvegbe tesszük, 8 szem feketeborsot és 8  szem fekete olívabogyót tegyünk hozzá. Mindezt öntsük le 150 ml rozmaringolajjal. Az olaj kb. egy centiméterrel lepje el a sajtot. Az üveget zárjuk le, és hagyjuk egy hétig állni. Finom előétel vagy akár esti főétel lehet.

Amit kevesen tudnak: a rozmaring-teát természetes növényvédő szerként is alkalmazhatjuk. 2 evőkanál mozsárban összetört rozmaringtüskét egy fazékban ¼ liter zubogó forró vízzel leöntünk, 8-10 percig lefedve állni hagyjuk. Leszűrjük, permetező üvegbe töltjük, és gombabeteg növényekre permetezzük.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top