A serdülőkori étkezés kialakítása

2010. 04. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem szűk körű problémáról van szó, a gyermekek mintegy 15 százaléka túlsúlyos és akár a 30 százalékot is elérheti a súlyfölösleggel rendelkezők száma. A megfelelő étkezési szokásokkal befolyásolni lehet, mit és milyen rendszerességgel fogyasszon a gyerek. Emellett a mozgást összhangba kell hozni a bevitt energiamennyiséggel.

Zöldség, gyümölcs, müzli és barna kenyér az egészséges felnőttkorért! A friss gyümölcsökben és zöldségekben, az olajos magvakban és a teljes kiőrlésű gabonatermékekben nagy mennyiségben található élelmi rost, amely többféle jótékony hatást is kifejt a szervezetre. Úgy segít az elhízás elkerülésében, hogy a gyomorban megduzzad, így a jóllakottság érzetét kelti. Serkenti a bélműködést, emellett segít a rost a cukorbetegség kezelésében is, mert egyenletessé teszi a szervezetbe jutott szénhidrátok felszívódását és így segít elkerülni a vércukoringadozást. Nem utolsósorban a koleszterin felszívódását is megakadályozza.

A fehérjék a szervezet alapvető építőkövei, ezért a gyermekek szervezete számára nélkülözhetetlen az állati eredetű fehérje bevitele, ami az aminosavat megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmazza. Ezért gyermekkorban nem javasolt a teljesen vegetáriánus étrend kialakítása. Van ugyan növényi fehérje, ami az összes aminosavat tartalmazza, még ha nem is olyan arányban, mint az állati fehérje, ez pedig a szójafehérje. Alacsony a cukortartalma, a tejre és a fehérjére túlérzékeny gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják. A szójafehérje és a szójaolaj csökkenti a vércukorszintet, az inzulinkiválasztást és gátolja az elhízást.

Serdülőkorban már megnyilvánulnak a nemi különbségek energia- és tápanyagigény területén is. A lányoknak kisebb alapanyagcserére van szükségük. 9-15 éves korukig energiaszükségletük szinte egyenletes: 2300 Kcal a napi kalóriaigényük. Ezzel ellentétben a fiúk szükséglete egyenletesen növekszik, 9-12 éves korban 2500 Kcal, 12-15 év között már 2700 Kcal, 15-18 évesen pedig eléri a 2800 Kcal napi energiaigényt. Emellett a fehérjeigényben is megmutatkozik a különbség: amíg a lányoknak 74 g a napi fehérjeszükségletük, addig a fiúknál ez 75 g, majd 12-15 éves kor között 86 g, 15-18 év között pedig 89 g-ra emelkedik. Az eltérések kialakulásának oka főleg a fiúk fizikai aktivitása, a sportra való igényük.

A normál testsúly eléréséhez és megtartásához elengedhetetlen a rendszeres testmozgás. Az étkezések által bevitt energia egy részét le is kell dolgozni. Minél több sportágat megismer a lurkó, annál könnyebb lesz kiválasztani, melyik tevékenység közben érzi jól magát. Ha az egyedül végezhető sportok mellett választani kell közös tevékenységeket, el kell menni közösen uszodába, biciklitúrákra, esti sétákra, vagy a közeli sportpályára kosarazni, focizni. A mozgás egy kellemes élmény kell, hogy legyen a fiatal számára, ekkor válhat rendszeressé és élvezetes kikapcsolódássá.

Milyen mozgásforma mennyi kalóriát éget? A kalóriaégetés 1 óra kocogás (7,5 perc / km) alatt kb. 400, gyorsabb futás (5 perc / km) esetén pedig kb. 600 kcal. Kerékpározással óránként 350-700 kcal égethető el. Labdajátékokhoz pedig óránként 400-600 kcal szükséges. A kalórianfelhasználás 1 óra úszás alatt 250 és 600 kcal között mozog. Az úszás akkor lesz eredményes, ha nem csak lebegés vagy könnyű úszkálás a vízben, hanem energiát vesz igénybe. Ha egy perc alatt valaki 25 métert tesz meg úszva, akkor egy óra alatt testsúly kilogrammonként 2,6 kalóriát éget el, ha 50-et, akkor közel 5-öt. Tehát, ha egy 40 kilós gyerek egy perc alatt leúszik 25 métert, akkor egy óra alatt körülbelül 100 kalóriát, ha 50-et, akkor közel 200-at éget el.

Amiről még le kell szoktatni a fejlődő szervezetet, az a plusz kilókat jelentő nassolás. Kerülni kell a főétkezések melletti plusz kalóriák bevitelét. A csoki, cukorka és a chips a legkárosabbak ebből a szempontból. A reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora időszakok között, ha a gyerek megéhezik, akkor válasszuk az évszaknak megfelelő friss gyümölcsöket éhsége csillapítására, vagy kapjon egészséges müzliszeletet. A gyermek egészséges táplálkozása szem előtt tartandó, hiszen a kialakult rossz szokások rendszerré válnak, és ezek többféle krónikus megbetegedéshez is vezethetnek felnőttkorban.

-TT-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top