A szerelem gyümölcse – nélkül II.

2008. 04. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nőknél elég sok dolog okozhat meddőséget. A leggyakoribb ok valamilyen gyulladás. Vannak olyan nemi úton terjedő vírusok, baktériumok, amelyek veszélyesek lehetnek. A Chlamydia kevés tünettel, vagy tünet nélkül fertőz, így gyakran tudatában sem vagyunk annak, hogy esetleg ilyen betegség hordozói vagyunk. Vajon mi játszódhat le egy nő fejében akkor, mikor megtudja, hogy e miatt a baktérium miatt számít most meddőnek. Ő egy betegségektől mentes egészséges nőnek hitte magát. És most, tessék, egy tünet nélküli, csendes kór nyomát hordozza a szervezetében, ki tudja mióta. Vajon ezt meg lehet előzni? A válasz: igen! Ha alkalmi kapcsolatot létesítünk, gondoljunk bele, milyen betegségeket szedhetünk össze, egy ilyen kaland után. Lehet, még az eszünkbe sincs családot alapítani. Ki gondol még a húszas éveinek elején a meddőségre? Azonban nem árt elővigyázatosnak lenni. Mert nincs annál fájóbb dolog, mikor a nő megtudja, talán soha sem élheti át, az anyaság okozta örömet.

A nők ilyenkor hajlamosak kétségbe esni. A félelem, hogy nem biztos, hogy gyerekük lehet, és a felelősség, hogy valamikor nagyot hibázott. Aztán a férj, aki szintén vágyik a gyerekre, megtudja, hogy a nő, akit szeret, egy nemi úton terjedő betegségben szenvedett vagy szenved. Féltékenység, egymás hibáztatása a legrosszabb megoldás ilyenkor. El kell fogadni, hogy most nem ők vannak a középpontban, hanem a gyerek, akire vágynak. Egymástól, és nem másik nőtől, vagy férfitól. Egy közös baba a cél, és ez csak akkor megy, ha mindenben támogatják egymást. Lehet, még a család is beleszól ilyenkor a helyzetbe. Jön a kétségbeesett anyós, aki unokát akar, és ő persze már az elején tudta, hogy nem ez a nő illik a fiához. Akár megcsalással is meggyanúsíthatja a kétségbeesett feleséget, mert ugye nem tudni, mikor fertőződhetett meg.

Pedig a Chlamydiát akár az uszodákban is el lehet kapni – ezzel szokták az orvosok sokszor nyugtatgatni a felbolydult, vádaskodó családot.

A sárdobálás közben pedig sokan elsiklanak afelett, hogy ez a fajta fertőzés antibiotikumos kezeléssel gyógyítható. Ha pedig sikerül, és megszűnik a gyulladás, akkor már bátran próbálkozhat a nő a teherbeeséssel! Ugyan a fertőzés nagy eséllyel hegesedést is okoz a petevezetőkben, de ez önmagában még nem akadály. Viszont ha kétoldali hegesedés történt, akkor már csak a lombikbébi módszerrel kezelhető eredményesen a helyzet.

Ha terhesség létrejött, az orvos egyetlen feladata, hogy ellenőrizze a terhességet. Ugyanis minden meddő nő, akinél létrejön a terhesség, veszélyeztetett terhesnek számít. Több odafigyelést igényel ugyan, de ez nem zárja ki azt, hogy egészséges baba szülessen.

Kapcsolódó anyagok:

$$334$$

$$387$$

$$425$$

Kapcsolódó fórumok:

$$f120$$

$$f919$$

$$f208$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top