A szexért vállalnak kockázatot a férfiak

2010. 08. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha hihetünk a LiveScience.com weboldalán ismertetett kutatási eredményeknek, akkor a férfiakban gyakorlatilag "gyárilag" van meg az a hajlam, hogy hencegjenek és kérkedjenek, sőt, még kockázatot is vállaljanak annak érdekében, hogy meghódítsák a kiszemelt hölgyet. A kutatók értelmezése szerint lehetséges, hogy ez a nemtörődöm hozzáállás magyarázatot ad arra, hogy a férfiaknak miért alacsonyabb az átlagéletkora, mint a nőknek.

A monogámia és az anyagiak terén bekövetkezett emancipáció ellensúlyozhatja ezen trend hatását azáltal, hogy garantálja a férfiak számára azt, hogy részesülnek némi "szerelemben", vagyis még a kapuzárási pánik előtt kiélhetik magukat. "Az evolúció során a játék lényege az, hogy a hímek ösztönösen próbálják átörökíteni génjeiket a következő generációba" - idézte Daniel Kruger, a Michigani Egyetem kutatójának szavait a the New York Daily News. Szigorúan reprodukciós szempontból nézve a dolgot a férfiaknak kevesebb veszítenivalójuk van, mint a nőknek, lévén ha megtörtént a fogantatás, a férfi jelenlétének megszűnése a gyermek számára nem bizonyul végzetesnek.

"A kutatás azzal is foglalkozott, hogy főleg a fejlődő országokban a gyermeknek elég jó esélye van arra, hogy életveszélybe kerüljön, amennyiben az édesanya hagyja ott a családot. Ennélfogva a férfiakkal ellentétben a nők kevésbé hajlamosak "kockázatos" életmódot folytatni." - értelmezte az eredményeket Anne Campbell, az angliai Durham Egyetem kutatója.

A férfiak kockázatvállalása egy módja annak, hogy megpróbálják lenyűgözni a nőket, hiszen tudat alatt tisztában vannak azzal, hogy a nő olyan társat akar, aki gondoskodni tud mind a testi, mind pedig az anyagi szükségleteiről. A történelem során a férfiak szinte hagyományként használták fel az erőszakot és egyéb kockázattal járó viselkedést arra, hogy elkápráztassák kiszemelt "áldozatukat". Ezeket a stratégiákat természetesen még ma is széles körben használják a férfiak, hogy meghódítsák álmaik nőjét, csak manapság a kard és ágyú helyett általában a hitelkártya az úr.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top