A természetgyógyász javaslatai

2010. 05. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha árpa kezd nőni a szemhéjunkon:

Főzzünk meg héjában egy szem burgonyát, nyomjuk szét, adjuk hozzá egy tojás sárgáját, és forró tejjel dolgozzuk össze. Ezt hagyjuk egy kicsit kihűlni, tegyük egy steril gézlapra. Helyezzük ezt a gyulladt helyre, és hagyjuk rajta 20 percig hatni.

Hogy el ne aludjunk vezetés közben…

Hosszú út előtt csak könnyű ételeket fogyasszunk. Halat, zöldségeket, gyümölcsöt. Az út előtt 8 órával ne igyunk alkoholt. Legyen nálunk mindig szőlőcukor. Változtassunk gyakran az ülésünkön, a testtartásunkon, ugyanis az egyhangú testtartás fárasztó. Többször álljunk meg a pihenőhelyeken, szálljunk ki az autóból, nyújtózkodjunk, lazítsuk ki az izületeinket.

Mire ügyeljünk grillezés közben…

Nagyon fontos, hogy ne grillezzünk túl sűrűn. A tűzhöz csak száraz fát használjunk. A grillrácsra terítsünk alufóliát, hogy ne csöpögjön a zsír a parázsra. Füstölt és pácolt dolgokat ne grillezzünk, mert a nitrátsók, melyekkel ezeket a húsokat kezelik, szabad tűzön sütéskor nitrozaminokká alakulnak át, és ezek sajnos rákkeltő hatásúak.

A grillezett kolbászokhoz együnk sok zöldséget, sült paradicsomot vagy paradicsom sűrítményt, de a mustár is semlegesíti a káros anyagok egy részét. Grillezés előtt egy napig marinirozzuk a húst (keverjük el a fűszereket olajban, és ebben pácoljuk a grillezni kívánt húsokat), ezáltal akár 95 %-ban is csökkenthetjük az esetleges károkat.

Grillezés közben ne szurkáljuk a húst a villával!

Mely zöldséglevek a legegészségesebbek?

A sárgarépa leve a klasszikus szállítója a természetes bétakarotinnak. Tegyünk egy csepp olívaolajat a répa levébe. Igyunk természetes paradicsomlét szobahőmérsékleten, mert így a piros színanyag a piros lycopin (az egyik leghatásosabb antioxidáns) még jobban hat. A savanyú káposzta leve segíti az emésztést, a cékla leve pedig erősíti az immunrendszert. A növényi levek lúgosítják a testünket, de minden gyümölcs- és zöldséglevet hígítsunk vízzel.

Mennyit ihat egy vesebeteg?

A vesebetegeknél a megivott folyadék mennyisége ne haladja meg a 24 óra alatt leadott vizelet mennyiségét. Csak akkor igyon a vesebeteg, ha szomjas. Igyon kis poharakból. A gyümölcsleveket szopogassa el jégkocka alakjában, így kevesebb folyadékkal is tudja a szomjúságát oltani. A pontos mennyiséget az orvos írja elő.

Mikor használjunk vérrehulló fecskefüvet?

Belsőleg a gyomor-, bél- és epehólyaggörcs ellen használjuk. A növény elősegíti az epe és a hasnyálmirigy folyadék áramlását. A füvet belsőleg csak orvosi tanácsra szabad használni! Borogatást és fürdőt bőrbántalmaknál és szemölcs esetében használjunk. Alkalmazható menstruációs panaszok enyhítésére, epekőbántalmaknál és reuma esetében is.

Mit tehetünk utazási betegség ellen?

Egy utazási betegség vérnyomás ingadozásokkal, émelygéssel és hányással kezdődhet. Az ember nagyon ernyedtnek érezheti magát, és gyakran megmagyarázhatatlan félelmei vannak. Az utazás közben végezzünk könnyebb gimnasztikai gyakorlatokat, pl. a repülőülésben. Sokat segíthet, ha gyömbérgyökeret rágcsálunk.  Inkább a szárnyak közelében üljünk. Keressünk a szemünkkel egy szilárd pontot. Az utazás előtt és közben csak könnyebb ételeket együnk. Mindig legyen nálunk egy pici parfüm vagy a kedvenc illatunkból készített olajjal töltött fiolácska.

 -Németh Ágnes-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top