A vakbélgyulladás

2008. 09. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tünetei:

Vakbélgyulladás gyanújára ad okot, ha a has jobb oldalán, a vakbél tájékán heves, görcsös, vagy húzó fájdalom érezhető, a beteg étvágytalan, bágyadt, néha hány, gyakran kisebb fokú láz is keletkezik. A vakbél tájéka néha elő is domborodik, és nyomásra nagyon érzékeny. A has gyakran felfúvódott, puffadt.

Vannak ezenkívül a vakbélgyulladásnak olyan különleges, diagnosztikus tünetei, amelyeket csak az orvos tud felismerni, és értékelni. Igen jellegzetes, különösen gennyes vakbélgyulladások esetén, az úgynevezett „défense”, ami nem egyéb, mint a hasi izomzat feszülése azon a tájékon, ahol a mélyben, a gyulladás székel. Ezzel a feszüléssel mintegy ösztönszerűen védekezik az izomzat a bántalom ellen. Az ilyen orvosi vizsgálat azért is fontos, mert ma még nem létezik olyan eljárás, amellyel egyértelműsíteni lehetne ezt a betegséget. Például vakbélgyulladásnak tűnhet a tünetek alapján a nyombélfekély átfúródása, vagy akár valamilyen húgyvezetéki kór is.

A vakbélgyulladás jelentkezhet hirtelen, rohamszerűen, minden előzetes tünet nélkül, hányás, rosszullét, erős görcs kíséretében, lehet azonban a vakbélgyulladás idült lefolyású is. Ez utóbbi esetben nem annyira rohamszerűen lép fel a fájdalom, mint inkább vakbéltáji nyomás érzésével, hányási inger stb. kapcsán. Ismét máskor a gyulladásos vakbél elgennyesedhet, aminek az lehet a következménye, hogy a vakbélnyúlvány (féregnyúlványnak is nevezik) átfúródik, a genny beömlik a hasüregbe és hashártyagyulladást okoz, ami sajnos halálos veszedelmet jelentő betegség! A láz ilyenkor alacsony, a pulzus gyors, a beteg csuklik.

Annak a megállapítása céljából, hogy fennáll-e a gennyes vakbélgyulladás veszélye, az orvos megszámolja a vérben a fehérvérsejteket. Tudjuk ugyanis, hogy a fehér vérsejtek a szervezet rendőrei, akiket nyomban mozgósít a szervezet, ha valahol gyulladás lép fel, tehát veszedelem fenyegeti a szervezetet. Ilyenkor a fehér vérsejtek száma a vérben erősen megszaporodik.

Ha az orvos azt észleli, hogy egyéb, félreismerhetetlen vakbéltünetek mellett, a fehér vérsejtek száma 6000-ről a kétszeresére, vagy éppen a háromszorosára emelkedik, akkor azonnal megoperáltatja a beteget, mert akkor igen valószínű, sőt majdnem biztos, hogy a vakbélgyulladás gennyes.

Gyógyítása:

Az idült vakbélgyulladás esetén – tehát olyankor, ha rövid időközönként félbeszakított hasi fájdalmak jelentkeznek, hányás, fogyás, székletzavarok észlelhetők és nyomásra a vakbéltájék érzékeny –, a beteget fektessük le, a bélmozgásokat csillapítsuk gyógyszerekkel, a hasra rakjunk hideg borogatásokat. Ha nem múlik, vigyük orvoshoz a beteget.

Heveny vakbélgyulladás esetén legcélszerűbb az azonnali műtét. Ha a vakbél már gennyes, annál életmentő műtéti beavatkozás szükséges! Eben az esetben azonban az orvos a műtét után nem varrja be a sebet, hanem a genny levezetésére úgynevezett drain-csövet vezet be a hasba. A teljes gyógyulás ilyenkor néhány hetet, vagy néhány hónapot is igénybe vehet. Ezzel szemben a genny nélküli vakbélgyulladás műtéte után egy héttel a beteg már rendszerint talpraállhat.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top