A vas életfontosságú, de vigyázat: túladagolható!

2010. 06. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sajnos a megoldás nem olyan egyszerű, ez esetben nem elegendő a táplálék kiegészítők, vitaminok szedése. Az is probléma, ha a szervezet nem tud megszabadulni a felesleges vastól, ami felhalmozódott a testben. A fel nem használt vas molekulák hajlamosak az oxidációra és szabadgyökök képződnek belőlük, melyek az öregedéssel összefüggésben lévő betegségeket idézhetnek elő.  A felhalmozódott vas az egyik kockázati tényezője az alacsony sűrűségű lipidek vagy az úgynevezett rosszfajta koleszterin oxidálódásának, mely jelenség pedig az egyik előjele az érelmeszesedésnek, azaz a atherosclerosisnak, ami az egyik fő okozója a korai halálozásoknak a nyugati társadalomban.

A megfelelő mennyiségű vas viszont elengedhetetlen az egészséges szervezet működéséhez, ugyanis legalapvetőbb funkciója a hemoglobin, a protein termelése a vörösvérsejtekben, ami az oxigénellátást biztosítja a testben.  A szervezetben levő vas kétharmada ezt a funkciót szolgálja. Így nem meglepő, hogy a vashiány következtében kevesebb oxigén jut el a sejtekhez. Ennek a kimerültség az első és legismertebb jele. A vashiány további tünetei: a test kevésbé tolerálja a fizikai aktivitást, mozgást, ill. a fejfájás, szédülés, fulladás és extrém esetben szívtájéki fájdalom is kísérheti.

Ám nemcsak a vörösvérsejtek állapota függ a vastól, hanem a fehérvérsejteké is. Tehát az immunrendszerünk megfelelő működéséhez általában szükséges a vas, hogy le tudja küzdeni a bakteriális és vírusos fertőzéséket. Ha tehát az immunrendszer nem megfelelően reagál, az azt jelenti, hogy nem elegendő vasat viszünk be a szervezetbe, ami aztán vérszegénységhez vezet. A vas a kataláz és peroxid antioxidáns enzimek alkotóeleme is, ezek elsősorban a hidrogén-peroxidot semlegesítik, mely az egyik legveszélyesebb szabadgyök. A vas interakcióba lép más létfontosságú anyagokkal is. Kimutatták, hogy az A-vitamin hiány súlyosbítja a vérszegénységet, és ha A-vitamint adunk a betegnek, az hatékonyabbá teszi a kezelést. A C-vitamin is segíti a szervezetben a vas felszívódását a különféle ételekből. Az kellő mennyiségű réz és cink bevitelt is biztosítani kell, hogy a vasat megfelelően használja fel a szervezet. A következő ételek a vas legjobb forrásai: vörös húsok, baromfi, hal, a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, valamint a tojássárgája és a zöldszínű levélzöldségek is. Viszont ha kálciumban gazdag ételekkel együtt fogyasztjuk ezeket, az csökkenti a vas felszívódását, csakúgy, mint a finomlisztben található szénhidrátok. Étkezés utáni tea vagy kávé szintén gátolja a vas felszívódását. A húsok hemoglobintartalmában található a vas. Az úgynevezett ’heme’ vas a legtisztább formája és a test azonnal felszívja, viszont nem halmozódik fel. De sajnos az ételekből nyerhető ’heme’ vas csak az összmennyiség 1/3-át teszi ki. Figyelni kell a ’non-heme’ vas bevitelére is, mert az idővel épp az ellenkező hatást váltja ki, előidézhet káros mellékhatásokat is. Az amerikai élelmezési és táplálkozási bizottság szerint az ajánlott napi vasbevitel 8mg felnőtt férfiaknak, 11mg fiú tinédzsereknek, a nőknek viszont több, tiniknek 15mg, felnőtt nőknek 18mg a menstruáció ideje alatti vérveszteség miatt. Terhesség ideje alatt még magasabb a ráta, 27mg. Menopauzán átesetteknek viszont ugyanannyi szükséges, mint a felnőtt férfiaknak, hiszen az ő szervezetükből már nem ürül ki rendszeresen a vas. Egyes kutatások kimutatták, hogy sok felnőtt férfi és a változókoron átesett nő több vasat vesz magához az étrenddel a szükségesnél, 18mg-ot, annyit, amennyi vashiány, intenzív mozgás, terhesség vagy menstruáló hölgyek esetében kellene. Ez hosszútávon egészségügyi problémákhoz vezethet! Fontos, hogy mindig ügyeljünk az étrendünkre, és ha a vasat vitamin vagy étrend kiegészítő formájában vesszük magunkhoz, akkor ügyeljünk a mennyiségre. Érdemes még megjegyezni, hogy a vas szedése nem ajánlott gyermekeknek a mérgezés veszélyének fennállása miatt, kivéve, ha szigorú orvosi megfigyelés alatt állnak.

-HM-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top