Abszolút túlélő: „Conan, a baktérium”

2010. 09. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kutatók végre ráleltek a már régóta keresett vegyi antioxidánsokra a világ legtúlélőbb mikrobájában, a Deinococcus radiodurans-ban. Először 50 évvel ezelőtt tanulmányozták ezt a baktériumfajtát és kiderült, hogy igen ellenálló a gamma-sugárzással, kiszárítással, ultraibolya sugárzással és más káros anyagokkal, hatásokkal szemben is.

Az amerikai Egészségtudományok Egyesült Egyetemének patológiai tanszékén végzett projektet Michael J. Daly, Ph.D. professzor vezette. A munka három éve tart, de még korántsem zárult le, sőt az áttörés miatt számos új projekt nyílhat a közeljövőben. (Az összefoglaló tudományos tanulmány a PLoS ONE szeptember 3-ai kiadásában jelent meg.)

Daly professzor csapata a tanulmány megjelenését megelőzően azt nyilatkozta, hogy a D. radiodurans mikroba különös módon képes a túlélésre: megvédi a fehérjéit az oxidálódástól. Ez megkíméli a DNS-javító enzimeket a sugárzás miatti károsodástól és hagyja, hogy a sejtek újra összegyűjtsék a sérült génállományt, méghozzá igen nagy hatékonysággal. A tanulmány rámutat arra a két vegyértékű mangán komplex vegyületre a D. radiodurans sejtkivonataiban, mely a DNS-lánc lebomlását ugyan nem akadályozza meg, de a tiszta fehérjéket megóvja a károsodástól az ionizáló sugárzás során. A hihetetlenül jó túlélőképessége miatt „Conan” becenévvel illetett mikrobafajta így egészen új kapukat nyithat az oltóanyagok és biológiai védőmechanizmusok terén.

A tudósok már bele is kezdtek néhány olyan újszerű és igen magas szinten védő kémiai stratégia kidolgozásába, mely képes lesz megbirkózni különféle oxidatív stresszhatásokkal, mint például a radioaktív hulladékok biológiai lebomlása vagy az UV-sugárzás.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top