Aranygaluska

2010. 09. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók a tésztához: 3.5 dl tej 2.5 dkg élesztő 50 dkg liszt 2 ek. porcukor 10 dkg vaj vagy margarin 1 kk. só 1 citrom reszelt héja 3 tojássárgája Hozzávalók a rétegzéshez: 15 dkg darált dió 10 dkg vaj vagy margarin ízlés szerint cukrot Elkészítés:

a tejet meglangyosítjuk,kimérünk belőle 1 dl-t,belemorzsoljuk az élesztőt,egy kevés porcukrot adunk hozzá és kb. 15 perc alatt felfuttatjuk. Az átszitált lisztet tálba öntjük és a felfutott élesztővel,a maradék tejjel és porcukorral,a langyosra olvasztott margarinnal,sóval és a citromhéjjal 6-8 perc intenzív dagasztással hólyagosra kidolgozzuk. Akkor jó, amikor a tészta elválik az edény oldalától! Nem kell megijedni attól,hogy a tészta eleinte ragacsos,addig kell dagasztani, amíg jó lesz. Végül a 3 tojássárgáját is beledolgozzuk. Ezután 50 percig kelesztjük meleg helyen.

Egy kb. 20x30 centiméteres hőálló tálat vagy tepsit kivajazunk. A tésztát enyhén lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. A rétegzéshez szánt margarint felolvasztjuk,egy 3-4 centiméter átmérőjű pogácsaszaggatót belemártunk az olvasztott vajba (minden szaggatás előtt) és kiszaggatjuk a tésztát. A tálba nem túl szorosan egy réteg tésztát rakunk,kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk,cukros darált dióval megszórjuk. Erre újabb tésztát és diót szórunk,a tetejére tészta maradjon, és a maradék margarinnal meglocsoljuk.(A tészta szaggatásánál leeső részeket tegyük a gömbök közé,úgyis összekelnek). Letakarjuk és langyos helyen 30 percig kelesztjük. Gáz sütőben 180 fokon 30 percig, villany sütőben hőlégkeveréssel 165 fokon 30 percig sütjük. Mellé vaníliasodót vagy pudingot csináljunk.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top