Az alapos fogmosás titkai

2008. 10. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az alapos fogmosás titkai A reggeli ébredés elengedhetetlen mozzanata a fogmosás. Ki hinné, de a teljes magyar lakosságnak mindössze csak 9%- a mos fogat minden nap, legalább egyszer. Ám még ha rendszeresen mosunk is fogat, akkor sem biztos, hogy tisztában vagyunk a leghatásosabb fogmosási technikákkal, és nem tudjuk, mi is igazán jó fogainknak. A tiszta száj nemcsak egészséges és esztétikus, de a legtöbb ember jól érzi magát fogmosás után, mert tudja, hogy felfrissült az ínye, üde a lehelete. A fogmosás elsődleges célja annyi lerakódást eltávolítani fogakról és a fognyakról. Amennyi csak lehetséges. A fogkrém ezt a feladatot legsikeresebben a fluor és a mikroszemcsék segítségével teljesíti. A fogmosást ne próbáljuk megúszni egy kis tessék- lássék dörzsöléssel és egy kis öblögetéssel.

Hasznos tippek:

- Fogaink sokáig szép fehérek maradnak, ha időnként szódabikarbónával mossuk,ez a vékony fogkövet is oldja. Fogmosással azonban a fogkövetet nem lehet eltüntetni, csak a fogorvos tudja eltávolítani.

- Fogmosáshoz és az íny masszírozására kisfejű, puha szálú, sűrű fogkefét használjunk, és csak fluoridos fogkrémmel mossunk fogat, mert ez a leghatékonyabb a fogszuvasodás ellen. Vásárláskor olvassuk el a tubus összetételét!.

- Fogainkat rendszeresen kell tisztítani. Reggel és este feltétlenül mossunk fogat, de főétkezések után is tanácsos a fogmosás. Az étkezés befejezése utáni egy órán belül mossunk fogat, ezzel nem csak az ételmaradékokat távolítjuk el, de a száj PH-ját is "rendbe rakjuk".  Ezt nem helyettesíthetjük szájvízzel, rágógumival, almaevéssel!

- A fogakat alaposan és kitartóan mossuk, ne hagyjuk ki a legeldugottabb szájzugot se. Mindenhol súroljuk meg a fogakat, különös tekintettel a következő területekre: felső oldalsó fogak arc felöli része és az alsó elülső fogak nyelv felöli része. Ezeken a területeken van a nyálmirigyek kivezető nyílása, és ezért fokozottan képződik itt a fogkő. A fogmosást körkörös mozdulatokkal végezzük fogsoron belül és kívül, majd a rágófelületen. A foghúst is masszírozzuk. Fogainkat azonban sohase súroljuk erősen, mert rongálja a fog zománcát, és az ínynek sem tesz jót.Annyira nyomjuk csak, hogy a sörték éppen hogy elkezdjenek elgörbülni. Ha lepedékes a nyelvünk, akkor hátulról előre simítsuk párszor a fogkefével (nem a legkellemesebb, de hatásos, és a rossz lehelletet is csökkenti).

A fogmosás optimális ideje 4-5 perc, illetve csak kéne, hogy legyen. Ezzel szemben a legújabb felmérések szerint az emberek nagy része csak 20-30 másodpercig "sikálja" a fogait. Próbáljuk elnyújtani a fogmosási időt az ajánlott 4-5 perc környékére, mert ilyenkor a fluornak is több ideje marad kifejteni a hatását és több ideje van beépülni a fogakba. Lehetőleg meleg vízzel mossunk fogat, mert meleg környezetben eredményesebb és gyorsabb a fluor beépülése a fogba. Akinek nincs türelme a pár perces fogmosáshoz, elektromos fogkefével 1 perces fogmosással megúszhatja. Ezek a fogkefék nagyon hatásosak, gyorsan dolgoznak és alaposan. Egy felmérés elég szomorú eredményt tárt fel: egy magyar felnőtt évente átlag 1,5 fogkefét használ el. A fogkefét legalább kéthavonta cseréljük, hiszen rendes fogmosással ennyi idő alatt biztosan elhasználódnak..

A fogselyem hatásosan távolítja el a fogak közé került ételmaradékokat. A fogselymet csak ki-be mozgassuk a fogközökben amíg a beszorult ételmaradékot sikerül eltávolítani. Oldalirányba nagyon ne húzzuk, mert ezzel (igaz hosszú idő után) károsíthatjuk a fogainkat/töméseket - a fogselyem mintegy árkot váj magának a fogba/tömésbe. A fogselymet hetente 2-3 alkalommal mindenképpen érdemes használni.

Kapcsolódó anyagok:

$$1536$$

 

$$1509$$

$$1485$$

$$1450$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top