Az allergia az anyaméhben kezdődik?

2010. 11. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Amerikai kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy minél több földimogyorót fogyaszt az anya a terhesség alatt, annál nagyobb az esélye, hogy gyermeke allergiás lesz erre az egyébként egészséges olajos finomságra.

A Journal of Allergy and Clinical Immunology című szaklapban jelent meg a fentieket állító cikk.

A vizsgálatban több mint 500 anyuka és 3-15 hónapos gyermeke vett részt. Az anyákat a kutatók arról kérdezték, hogy fogyasztottak-e földimogyorót a terhesség alatt, és ha igen, mennyit. Emellett a gyermekeiktől vérmintát vettek, és tesztelték, hogy mutatnak-e hajlamot a földimogyoró-allergiára. Az eredmények azt mutatják, hogy azok a gyerekek, akiknek az anyukája a terhesség alatt heti kettő vagy annál több alkalommal fogyasztott földimogyorót vagy azt tartalmazó terméket, háromszor nagyobb valószínűséggel lesznek allergiásak rá, mint azok, akiknek a mamija nem élt vele, vagy csak ritkán.

A kutatás eredményeit összegző cikk vezető írója, Dr. Scott Sicherer szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy na, akkor most egy falat földimogyorót vagy azt tartalmazó ételt se szabad enni az anyukáknak. Először is azért, mert a vizsgált gyerekek még nem allergiásak, és attól még, hogy a vérminta-tesztjük pozitív lett, se biztos, hogy azok lesznek. Másodszor pedig azért, mert a vizsgálatban részt vevő gyermekek olyanok voltak, akik a tejre és a tojásra is allergiásak, melyek esetén bizonyítottan nő a földimogyoróra valló allergia kialakulásának a kockázata. A hasonló vizsgálatok, melyekben a gyerekek nem voltak se tej-, se tojásallergiásak, azt mutatták, hogy nincs hatással a magzatra, ha a kismama földimogyorót majszol a terhesség alatt. „Mindenki eldöntheti, hogy mely eredményeknek hisz. Az a helyzet, hogy nem tudunk biztosat mondani.” – vallja be Sicherer. Azaz, mint oly sok esetben, most is marad az arany középút: nem tiltott a földimogyoró, csupán jobb, ha mértékkel fogyasztja a gyermeket váró anyuka.

forrás: anyuci.hu



Szerző

donna.hu



Scroll to Top