Az alsónadrág-barométer majd megmondja!

2011. 06. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Minden, mindennel összefügg? Bizonyos esetekben mindenképp. Míg mi azon gondolkodunk, miből fizessük be a hónap végén égből pottyant csekkeket, mit főzzünk egyik napról a másikra, addig unatkozó szakemberek gatyaeladási statisztikából és szúnyoginvázióból jósolgatnak.

A gazdasági eseményekre számos dologból lehet következtetni. Első hallásra az ember bonyolult képletekre, diagrammokra és egyenletekre asszociál, pedig ettől sokkal egyszerűbb, sokszor megmosolyogtató dolgokra kell gondolni. Alan Greenspan, az USA jegybankjának, a Fednek egykori elnöke például rendszeresen követte a férfi alsók eladási statisztikáját, megfigyelései szerint pedig e termék értékesítési mutatóinak ingadozása mindig hűen tükrözte a és követte a gazdaság állapotát.

Az ilyen és ehhez hasonló megfigyelések mintegy gazdasági barométerként szolgálnak a szakembereknek, utalva a különböző piaci eseményekre. A gatyaeladáson kívül többek között a sörfogyasztás és a zálogházak forgalmának alakulása is ilyen, melyekből szintén következtetni lehet arra, hogy éppen hol tart egy ország gazdaságilag. De vajon valóban jók ezek a módszerek?

„Sokszor próbálkoznak a közgazdászok, hogy a klasszikus mutatók mellett egyéb indikátorokat is használjanak. Ezek az alternatív elemzések eléggé megosztják a szakembereket is, mert egy kicsit rugalmasabb, nem klasszikus eszközöket alkalmaznak, és a levont következtetések nem száz százalékosak.” – árulja el lapunk kérdésére Kis Erika közgazdász.

„Annyiban teljesen jók ezek a módszerek, hogy a klasszikus közgazdaságtanhoz képest jobban figyelembe veszik az emberi tényezőket. A fogyasztói szokásokat figyelve biztos vagyok benne, hogy teljesen más adatokat kapunk, amikor válság van, vagy amikor véget ér a recesszió. Nyilván elfogadottabb és nem megkérdőjelezhető, ha azt vizsgálják, hogy az élvezeti cikkek fogyasztása, hogyan alakul egy válság idején.” – teszi hozzá a szakember. És hogy milyen összefüggéseket vizsgálnak még?

A  háztáji veteményesek gombamód történő szaporodása a háztartások anyagi gondjaira utal, hiszen a takarékoskodás talán legjobb módja, ha a családok megtermelik maguknak a betevőt. Az állatmenhelyekre adott állatok száma szintén a kevésbé jó pénzügyi helyzetre mutat rá, az emberek inkább a saját jóllakottságukra összpontosítanak, plusz egy szájat nem akarnak már etetni. Árulkodó jel lehet, ha egyre több termék kerül árengedményes címkével a boltokba, de a csomagolóanyagok gyártásának növekedéséből vagy csökkenéséből is sokszor következtetéseket vonnak le a szakemberek. Az ingatlanpiac állapotát sokszor a szúnyogok terjedése és szaporodása tükrözi, ugyanis a tömegesen kiürült házak gazosodó kertjeiben tökéletes otthonra lelnek a vérszívó rovarok.

A szakemberek szerint a gazdaság pontosan olyan, mint az időjárás: sokszor, sokféleképpen változik, alakulására számos jelből, tényezőből lehet következtetni. Ha ezt vesszük alapul, akkor bizony a közgazdászok munkája korántsem unalmas és eseménytelen…



Szerző

donna.hu



Scroll to Top