Az antidepresszánsok csökkentik a nemzőképességet?

2010. 08. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A leggyakrabban felírt antidepresszánsok jelentős mértékben csökkenthetik a férfiak nemzőképességét, állítják a szakemberek. A New York-i Cornell Medical Center kutatói a olyan szerotonin visszavétel gátló antidepreszsánsok (SSRI-k), mint a Prozac, Paxil, Zoloft, Luvox spermiumokra gyakorolt hatását vizsgálták.

A kísérletben részt vevő urak 1 hónapon keresztül szedtek SSRI antidepresszánsokat, és már ez a viszonylag rövid idő is megdöbbentő mértékben roncsolta a nemzőképességüket. Mint azt a kísérlet vezetője, Dr. Peter Schlegel elmondta, a spermaszám és a spermiumok mozgékonysága nem változott, ám a DNS-szerkezet rendkívüli mértékben károsodott, 13,8%-ról 30,3%-ra nőtt a roncsolódott örökítőanyag láncok aránya az ondóban. Jelentős változás, főleg ilyen rövid idő alatt!

Az SSRI-t korábban a korai magömlés orvoslására is használták, hatására az ondó tovább marad a péniszben – a szakemberek szerint ez a plusz idő a DNS-károsodás oka. Biztosat egyelőre azonban még nem tudnak mondani, de már vizsgálják, mint ahogy azt is, hogy az SSRI nemzőképesség csökkentő hatása átmeneti-e avagy hosszú távú következményekkel kell-e számolniuk az efféle gyógyszerekkel kezelt uraknak.

Forrás: www.anyuci.hu



Szerző

donna.hu



Scroll to Top