Az örök fiatalság titka: az alvás!

2010. 12. 31.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A mély alvás fiatalító elixír a testünknek és a lelkünknek, azonban majdnem minden második ember nem tudja éjszaka kipihenni magát. A legtöbb alvásprobléma viszont megoldható, és törekedni is kell a megoldására, hiszen az alváshiány akár évekkel is megrövidítheti életünket!

Gyakran hiányzik a testünkben képződő melatonin alváshormon. Ez ellen nagy segítséget tud adni a dió, melatonin szintünket háromszorosára tudja emelni. Elegendő rendszeresen 4-5 darab diót elfogyasztani, ajánlják a Berkeley Egyetem kutatói. A nemzetközileg elismert regensburgi alváskutató professzor, Jürgen Zulley  is figyelmeztet az elegendő és nyugodt alvás fontosságára: ő az alvást magasan aktív pihenési állapotnak nevezi.

Az altatótabletták szedését hosszú időn át kerülni kellene, figyelmeztetnek a kutatók. Egész sora létezik a természetes szereknek, amelyek segíthetnek jól aludnunk: például a mézes tej, a banán és az étcsokoládé tartalmazzák az L-tryptophan ingerületvivő anyagot.

Nagyon fontos, hogy jól tudjunk aludni. A tudósok tanulmányai mutatják, hogy aki legkésőbb négy órával egy új ismeret megszerzése után alszik egy kicsit, sokkal jobban be tudja ültetni emlékeibe az információkat. A jó alvás ráadásul a legjobb védelem a depresszió ellen, és növeli a döntési képességet is. A jó alvás egyharmadával csökkenti a nátha rizikóját és segíti a fogyást. Mi minden történik eközben, azt már abból is láthatjuk, hogy alvás közben ugyanannyi energiát használunk el, mint éber állapotban. Immunrendszerünk csak mélyalvásban tud igazán regenerálódni, ezenkívül alvás közben növekedési hormont bocsát ki a szervezet. Ez nemcsak a bőrt, hajat és csontokat növeszti, hanem szabályozza a zsír anyagcserét, és gyorsabban gyógyítja a sebeket. Sajnos sokmillió ember panaszkodik a világon arra, hogy alkalmanként vagy gyakorta alvási zavara van. A kutatók ma már 88 fajtáját ismerik ezeknek a problémáknak, de természetesen pluszban kell említenünk a külső tényezőket is, mint például az újszülött érkezését a családba, a munkahelyi időbeosztást és az egyéb, nem egészségügyi, hanem életvezetési okokból következő alváshiányos állapotokat. Számtalan tanulmányban szerepelnek az alvásmegvonás következményei, pl. a szív és keringési betegségek, a cukorbetegség. Aki több mint négy héten át szenved alvási zavaroktól, feltétlenül vizsgáltassa meg magát szakorvossal, mert ez szervi okokra is visszavezethető, például szívritmus zavarokra, pajzsmirigy betegségekre, vagy vesebetegségekre.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top