Az űr csodái képekben

2010. 07. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A modern technikának köszönhetően azonban már nem csak a sejtelmesen ragyogó fényekkel kell beérjük. Az űrszondák, teleszkópok karnyújtásnyira hozzák az égbolt csodáit, és azt is megszemlélhetjük, mit láthatnak a Föld mellett elhúzó csészealjak utasai (most nem célunk vitát nyitni, vajon másutt is van-e értelmes élet).

Sarki fény az űrből

A Földről nézve is csodálatos, de vajon milyen lehet nagyon magasan a felhők felettről a sarki fény játéka? Az Indiai-óceán déli része felett átrepülő Nemzetközi Űrállomás május 24-én készített felvételének köszönhetően felderenghet előttünk a látvány.

Földsarló

Akár a Hold is lehetne, de nem az. Így nézett ki bolygónk május derekán a japán Akatsuki (Hajnal) űrszonda ultraviola szűrőin keresztül, nem sokkal azután, hogy elindult a Vénuszra.

Űr vattacukor

Úgy beleharapnánk! A Tejútrendszerünk körül keringő Nagy Magellán-felhő nevű törpegalaxis fiatal csillagai és gázfelhői madártávlatból leginkább egy vattacukorra emlékeztetnek (bár egyesek szerint inkább babra, mások pedig buboréknak nézik). Az ínycsiklandó felvételt a Hubble űrteleszkópnak köszönhetjük június 22-éről.

Kettős hold

Párját ritkítón izgalmas felvételt készített a Cassi űrszonda április 10-én a Szaturnusz Dione és Titan holdjairól. A Star Trekbe illő fotón az élesen kirajzolódó, jeges felszínű Dionénak mintha a szellemkép vetülete lenne az elmosódott Titan.

Vulkáni tevékenység

Kanyarodjunk egy kicsit a Föld felé. A NASA EO-1 műholdja június 16-án kapta lencsevégre a pápua új-guneai Manam vulkánt a felette gyülekező felhőcsomócskákkal, melyek keletkezhettek a tűzhányó vízpárájából, vagy annak tevékenységétől függetlenül is.

Felhők, tűzhányó Föld felett

Még mindig a Földön járunk, egészen pontosan az alaszkai Aleut-hegység felett. Marsbéli tájnak tűnik? Nem csoda, ez egy hamis szín kép, melyet a NASA Terra műholdja készített június 1-jén. A csúcsokat fedő hósipka fehér, a közéjük ékelődött halvány rózsaszín pillecukorszerűség a felhők, az erős vörös színek a növényzet, a fekete pedig a hegyek lábait mosó víz.

Lángnyelvet öltött a Nap

A Nasa Solar Dynamics obszervatóriuma június 11-én és 12-én legalább négy, a képen látható lángcsóvát észlelt 40 óra leforgása alatt a Nap egy aktívvá vált területén. Jó, hogy ilyen távol vagyunk tőle…

Forrás: www.myclub.hu



Szerző

donna.hu



Scroll to Top