Bagel

2009. 08. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A bagel Amerikában a legkedveltebb szendvics alap- filmekben mesékben gyakran láthattuk az ún. "rendőrfánkot", de eredetileg Európából származik. Bagel változatok: sima, mákos, szezámos, hagymás, tojásos, fahéjas-mazsolás, rozsos, csokoládé-darabkás, fokhagymás, zöldséges, spenótos, teljes kiőrlésű, áfonyás, paradicsomos, vegyes gyümölcsös, almás-fahéjas, fahéjas-cukrozott.

Az alaptészta hozzávalói: 50 dkg finom búzaliszt 1 csomag élesztő 5 teáskanál cukor 2,5 dl tej 5 dkg vaj 2 tojás 1 teáskanál só kevés vaj és liszt 4 ek. langyos víz

50 dkg finomlisztet tálba szitálunk, egy kis mélyedést alakítunk ki a közepén, ahova egy csomag élesztőt beleszórunk (én zacskósat használtam, ezzel is feljött, amennyire kell), 4 ek. langyos vízben feloldottam 1 tk. cukrot, amit belelöttyintünk az élesztős-lyukba. Ezt simára keverjük, és letakarva 10 percig pihentetjük.

A tejet a vajjal addig melegítjük, amíg a vaj fel nem olvad. A tojássárgáját hűtőbe tesszük. A tojásfehérjét a másik tojással felverjük, hozzáadjuk a tejet, 2 teáskanál cukrot, 1 teáskanál sót és a lisztet, majd az egészet 10 percig dagasztjuk. A tálat liszttel behintjük, a kerekre formázott tésztát letakarva meleg helyen 1 órán át kelesztjük benne. A tésztát átgyúrjuk, és 14 (nálam 8 volt, azért lettek ekkorák) egyforma részre osztjuk. Kis zsemléket formáltam belőlük, és lyukat szórtam rajtuk az ujjammal.

Egy edényben 3 liter vizet 1 teás kanál sóval és 2 teáskanál cukorral felforralunk. 2-2 percig főzzük benne a bageleket, majd miután lecsepegtettük, tepsibe tesszük őket. Tojássárgájával megkenjük, végül 200 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.

Jó étvágyat hozzá!

Köszönjük szépen Somogyi Kingának, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top