Régi nyári emlékeket idézve nosztalgiahangulat lett úrrá a szerkesztőségen olyannyira, hogy előkerültek azok a retro gasztrocsodák is, melyek közül egyik másik még ma is feltűnik a boltok polcain. Zizi cukor, Limo por, Kakasos nyalóka… Mintha egy képzeletbeli gombot nyomnának meg az emberen: a lavina elindul, agyunk pedig leállíthatatlanul sorolja a 70-es 80-as évek finomságait…
A retro termékek sora hosszú, azonban mindenki egyöntetűen a csokik mellett teszi le a voksát, nagyokat nyelve és cuppogva. Néhányat kénytelenek vagyunk ezek közül felidézni és megosztani veletek is, hiszen elmenni mellettük szó nélkül nem lehet. Ki melyikre emlékszik?
Utasellátó csoki: belül piskóta és csoki krém, vékony csokiköntös, átlátszó celofánba csomagolva. Természetesen a finomság és a csomagolás között vígan megfért a fehér cetlire gondosan lejegyzett összetétel is, mely általában zsírosra ázott papírdarab formájában tárult elénk. Valami rejtélyes oknál fogva anno az ABC-k kínálatában nem szerepelt, kizárólag a pályaudvarokon, étkezőkocsikban lehetett hozzájutni, így nyáridőben tucatszám találkozhattunk Balatonra utazó, Utas csokit majszoló, maszatos képű gyerkőcökkel. Egyes hipermarketek kínálatában újra felfedezhető a roládszerű édesség, azonban ez már sem ízre, sem állagra nem hozza vissza azt az émelyítő cukros élményt…
Szerencsi csoki csodák: a csomagolást sokszor váltott tejes édesség változatlan ízvilággal örvendeztette meg a fiatalságot régen és talán néha még ma is, hiszen ahogy lenni szokott: nem tűnt el, csak átalakult. Hogy mennyiben? Azt ki-ki döntse el maga…
Málna ízű étcsokoládé: nagyon erősen kellett emlékeink között kotorászni, de végül ráleltünk! Hogy is lehet elfelejteni az ehetetlen étcsokoládéba töltött, műanyag ízű málnás krémet, mely meghökkentő rózsaszínje szemmeresztésre ösztökélte látószervünket. Ízlelőbimbóink manapság sikítanának tőle, de akkor? Hmm… El sem lehetett volna finomabbat képzelni!
Melba kocka: az étcsokis falatkákba anno még alkoholos fondantkrémet töltöttek, azonban az idők során meglehetősen egyszerűsödött a recept: napjainkban az alkoholnak nyoma sincs és a krém is mintha lazább és „semmitmondóbb” lenne. A Melba kocka kistestvéreként ismert Párizsi kocka kakaós krémmel készült, ízre és állagra azonban már ő sem a régi. Időnként még a kosarunkba helyezzük ha a pénztár mellől ránk mosolyog, de csak rövid ideig villannak fel hatására régi emlékképeink.
Kajla nugát: bár előszeretettel titulálták csokinak, valljuk be: köze nem volt hozzá. A citromos-rumos ízt alig lehetett felismerni, valószínűleg a szájban szétnyúló nugát és a hozzáadott nagyobb mennyiségű cukor erősen leigázta. Szerkesztőségünkben a sokat Kajlázott személyek is megdöbbenve vették tudomásul, hogy egykori retteget „csokijuk” e furcsa ízkombinációban aratott sikereket. Akkor mégis mi volt legfőbb erénye? Olcsó volt és imádtuk a sárga kutyust nézegetni…
Mennyire kapott el a retro hangulat? Esetleg fiókod mélyén még te is őrzöl néhány megsárgult képeslapot, plakátot, netalántán egy csokipapírt?
Fényképezd le, oszd meg velünk és a legjobbakat néhány elmerengő gondolat kíséretében közkinccsé tesszük! A beküldésre két lehetőséged is van: posztold a Donna a facebook oldalán, vagy küldd el e-mailben az info@donna.hu címre!