Virtuális dzsungeltúra – képgaléria

2011. 06. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Moszkitó, malária, piócák, mérges kígyók és madárpókok ide vagy oda, mindenkit érdekel a dzsungelek világa. Van valami vonzóan romantikus Tarzan otthonában, még ha az eszünk tudja is, hogy nem fenékig tejfel ott az élet. Ha a való világban nem is látogatunk el az őserdőbe, a profi fotósoknak hála, bepillantást nyerhetünk a legszebb részletekbe:

Kenuzás a Kongón

A Kongó-medence egy hatalmas trópusi esőerdő. Az amazonasi vidék után a második legnagyobb dzsungel a Földön. A terület rendkívüli fajgazdagságáról híres: csupán a folyami halakból 700 féle él itt, a többi állatfajról nem is beszélve. A medence közepén áthömpölygő folyam 75 millió afrikai ember vízellátását biztosítja.

 Fotó: Michael Nichols, National Geographic  

Gyík a levélen Egy napfürdőző gyíkot kapott lencsevégre a fényképészt az El Yunque Nemzeti Erdőben (Puerto Rico). A Luquillo-hegység több mint 11 hektáros nemzeti parkja a Karib-tenger térségének egyik fontos, védett ökoszisztémája.  Fotó: Brian Stinga, My Shot     A majom és a kókusz esete

A maláj erdők egyik jelképe a majom, a másik a kókusz. Így küzd meg egyik a másikkal.

 Fotó: Nader Alhareedi, My Shot  

Az Osa-félsziget patakpartja Costa Rica egyik része, a Corcovado Nemzeti Park talán a Föld egyik legszebb helye. Különlegességei közé tartozik a sok virág, a ritka krokodilfajok és a jaguárok. Igaz, ezen a képen csak egy különleges gombafaj van rajta... de ez is szép.  Fotó: Alexander Ross, My Shot  

Szitka luc liget

A szitka luc a maga 95 méteres magasságával a világ legnagyobb lucfenyőféléje. (És egyben az egyik legmagasabb az összes fa között.) Észak-Amerikában él, például Washington állam területén a Hoh folyó völgyében. A képen vastagon fedi az ágakat a moha és a zúzmó, ami az északi erdő magas páratartalma miatt burjánzott el.

 Fotó: Sarah Leen, National Geographic  

A kazuár szemmel tart!

A kazuár a második legnagyobb madár a Földön (a strucc után). Kevés híján eléri a két méter magasságot és akár 70 kilós is lehet. Őshazája Ausztrália dzsungellel borított része. Remek futó, ügyes ugró, sőt még úszni is viszonylag jól tud, viszont méretei miatt röpképtelen.

 Fotó:  Heshan de Mel, My Shot  

Csuklyásmajmok paradicsoma

Costa Rica őserdejének egyik legismertebb állata a közönséges csuklyásmajom. Erről a fajról már szinte mindent tudnak a kutatók, viszont a dzsungel számtalan meglepetést tartogat még. Szinte naponta kerülnek elő új állatfajok! (Legutóbb például egy madagaszkári kaméleonfajra bukkant a WWF.)

 Fotó: Wolfgang Kaehler, Alamy  

Vörösszemű levelibéka

A vörösszemű levelibéka Közép-Amerika egyik legtöbbet emlegetett faja. A nőstény a tócsák fölé hajló levelek fonákjára ragasztja petéit, így a kikelő ebihalak a vízbe pottyannak, és ott élnek tovább.

 Fotó: Roy Niswanger, My Shot  



Szerző

donna.hu



Scroll to Top