Békében önmagaddal

2009. 05. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Amit gyorsan és meglehetősen könnyen megtalálhatsz, az a tested egyensúlya. Ezen a héten ezt gyakoroljuk, ha velünk tartasz.

Kezdés-képpen állapítsuk meg, hogyan is állunk az egyensúlyunkkal, ehhez van néhány gyakorlat, melyek egyúttal erősítik is azt.

Álljunk egyenes felsőtesttel, és emeljük fel egyik lábunkat pár centiméterrel. Karjainkat lógassuk le. Hunyjuk le szemeinket és maradjunk így állva harminc másodpercig. Ha ez sikerül, minden rendben van. Ha nem, úgy ismételjük naponta a gyakorlatot, amíg sikerül.

Ezután nehezebb gyakorlat következik: ismét álljunk oda, emeljük meg a lábunkat, oldalra nyújtsuk ki a karjainkat, és maradjunk így behunyt szemmel harminc másodpercig – ha sikerül. Ha nem, gyakoroljuk addig, amíg nem megy.

Harmadik gyakorlat: ugyanaz a helyzet, de nyitott szemmel. Most körözzünk a felemelt lábunkkal, lóbáljuk előre-hátra és rajzoljunk vele nyolcasokat a levegőbe.

Nehezebb következik: álljunk – mondjuk a fitnesz - studióban egy Trim Disc-re (sportbolt). Bevezető gyakorlat „side wipp”: csípőszélességben álljunk a szerre egyenes felsőtesttel, enyhén hajlított térdekkel. Helyezzük testünk súlypontját enyhén balra, utána enyhén jobbra. Ezután tartsuk testünket 10-15 másodpercig egyensúlyban. Ha ez sikerült, megpróbálkozhatunk egy „twisttel”.

Álljunk alapállásban a Trim Disc-re és körözzünk a csípőnkkel lassan tízszer balra, majd tízszer jobbra, ezután próbáljuk meg ismét 10-15 másodpercig tartani az egyensúlyunkat. Kezdetben jó, ha az edzőnk vagy a partnerünk mögöttünk áll, hogy segítsen, ha elvesztenénk az egyensúlyunkat.   Az ugrálás a trambulinon egyike a legjobb gyakorlatoknak. Vannak házi trambulinok kb. egy méter átmérővel, melyek az igényeinknek megfelelnek. Gyakorlatainkat kezdjük rugózással: álljunk vállszélességben tartott lábakkal, súlyunkat helyezzük egyenlő mértékben mindkét lábunkra, térdeinket enyhén hajtsuk be. A térdek enyhe behajtásával és kiegyenesítésével kezdjük el a rugózást. Már néhány perc után oldódnak testünkben a feszültségek. Megfigyelhetjük, ahogy testünk egyensúlyozottsága erősödik. Az ugrálás ugyanígy működik azzal a különbséggel, hogy talpunk elválik a trambulintól. A trambulin-gyakorlatok edzik az izomzatot, az inakat, és fokozzák a koncentrációt. Naponta 20-30 perc elegendő.

Még egy igen egyszerű gyakorlat, mozgásunkat koordinálnunk kell: álljunk behunyt szemmel, és közelítsünk meg hátrafelé egy célt, amelyet előzőleg kikerestünk magunknak. Próbáljunk közben szűk nyomvonalon haladni. A gyakorlatot nehezíthetjük azzal, hogy kanyarokat építünk az útvonalba. Ez egyébként kiváló agytorna. Próbáljunk meg naponta 3-5 percet visszafelé menni.

Építsük be gyakorlataink közé a gyaloglást a „Balance Pad”-on. Ez habszivacsból és majdnem 90% levegőből áll, így bokáig belesüppedünk és nagyon inogva állunk. A lábaink enyhén behajlanak, és a testünk állandóan keresi a legjobb és legbiztosabb pozíciót. Az állandó mozgások által a vádli, a felső comb, de elsősorban a has izomzata erősen igénybe van véve. A „Balance Pad”-ot felállíthatjuk a Tv előtt, vagy ráállhatunk vasalásnál is – izomzatunk mindig mozogni fog.

Adhatunk rá „még egy lapáttal”: végezzünk térdhajlításokat, rúgásokat vagy fussunk helyben.   Közbe-közbe valami egyszerűt: állítsunk fel két széket egymástól négy méter távolságra. Kössük össze őket egy képzelt vonallal kör alakban. Álljunk az egyik székhez, hunyjuk le a szemünket, és próbáljuk meg a másik széket „gólyalépésben” elérni. Ez egy koordinációs és emlékezetfejlesztő tréning. Vigyázzunk, hogy ne ütközzünk neki a székeknek.

A „Pilates-Roller” úgy néz ki mint egy óriási kolbász, puha és rugalmas. Csodálatos sporteszköz az egyensúlyozás gyakorlásához, a mozgékonyság és egyenes tartás helyreállításához. Feküdjünk a rollerre úgy, hogy fejünktől a fenekünkig rajta legyünk. A karjainkat lazán lógassuk le. A combunk és a lábszáraink alkossanak derékszöget egymással, a talpunk feküdjön a padlóra. Most kilégzésnél emeljük fel az egyik lábunkat, tartsuk 5 másodpercig, belégzéssel eresszük vissza. Végezzük el a gyakorlatot a másik lábunkkal is.

Másik gyakorlat a rollerrel: álljunk csípőszélességre állított lábbal a rollerre, emeljük a karjainkat oldalsó vízszintes tartásba. Ha egyensúlyban vagyunk, helyezzük át a súlypontunkat lassan balra, vissza középre, utána jobbra. Ha jól megy, megpróbálhatjuk közben váltogatva egyik lábunkat felemelni, majd újra letenni. A körülbelül 90 cm hosszú „Pilates-Roller” egyike a legjobb eszközöknek, ha egyensúlyérzékünket edzeni, és hátunkat tehermentesíteni kívánjuk, az egyszeri edzésidő azonban sose legyen több egy negyedóránál.

Természetesen nem lehetünk meg a nagy medicinlabda nélkül. Üljünk fel rá, és engedjük testünket egyedül dolgozni, hogy megtalálja és megtartsa az egyensúlyát. Ha csak egy kicsit is rugózunk, testünk majdnem minden izmának mozognia kell, hogy egyensúlyban és a labdán maradjunk. Ha például hétvégén csak egy félórát edzünk a medicinlabdán, minden izmunkat érezni fogjuk.

Mellékesen igen sokat teszünk egyensúlyérzékünk és belső kiegyenlítettségünk érdekében.

Az a szép ezekben a gyakorlatokban, hogy szinte mellékhatásként anélkül eddzük az izomzatunkat, hogy különösképpen megterhelnénk magunkat.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top